Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A szovjetek 56-ban azt hihették, különleges fegyvere van a magyaroknak

2006.10.02. 11:00
Ötvenhatos konferenciát rendezett az Olasz Kultúrintézetben nyolc nagykövetség. Az eseményen felszólalt Sólyom László köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Fónay Jenő, akit a forradalom után halálra ítéltek, valamint Király Béla, a Nemzetőrség 56-os parancsnoka.

Ötvenhatos forradalmárok és aktív politikusok vettek részt a Magyarország és 1956 nevet viselő konferencia megnyitóján. Az Olasz Kultúrintézetben rendezett konferenciát nyolc ország - Hollandia, Ausztrália, Olaszország, Franciaország, az USA, Kanada, Svájc, Svédország - nagykövetsége és néhány nemzetközi szervezet támogatta.

Göncz, Boross és Sólyom

Göncz Árpád volt köztársasági elnök beszédét Betlen János moderátor olvasta fel, Sólyom László jelenlegi államelnök viszont személyesen sajnálkozott amiatt, hogy 56 nem lett közös nemzeti ünnepünk. "Sem az egykori forradalmárok generációja, sem a következők nem voltak képesek a nemzeti ünnep megteremtésére, s ez a hiány '56-tól immár elválaszthatatlan" - mondta Sólyom.

Boross Péter egykori miniszterelnök arra emlékezett vissza, hogy Antall Józseffel nem jártak a Petőfi-kör vitáira, mert azokon olyanok vettek részt, akik korábban Rákosit éltették. Boross beszélt arról is, hogy nem bíztak akkoriban az ENSZ-ben, és Pesten olyan néven emlegették a Magyarországnak semmit sem segítő nemzetközi szervezetet: IMPOTENSZ.

Történelmi szempontból talán Fónay Jenő és Király Béla hozzászólásai voltak a legérdekesebbek. Király Béla tábornok, a Nemzetőrség 56-os főparancsnoka visszaemlékezett arra, hogy Nagy Imrével mikor beszélt utoljára. Király folyamatosan jelentette neki a szovjet csapatok bevonulását Budapestre 1956. november 4-én. Utolsó beszélgetésük viszont azzal zárult: a forradalom miniszterelnöke megkérte őt, hogy ne hívja többet.

Nagy Imre és Király Béla

Ezek után hangzott el Nagy Imre híres beszéde. Ebben a kormányfő bejelentette: csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van. Király Béla ezt úgy értelmezte, hogy a korábbi kifejezett tiltás már nincs érvényben, és valóban védekezhetnek a szovjet tankokkal szemben. A Széna térieknek szólt is, hogy vonuljanak vissza a budai hegyekbe.

Király felidézte azt is, hogy Nagykovácsi térségében egy légvédelmi rakéta felrobbant egy betonsilóban, ami olyan gombafelhőt idézett elő, hogy a szovjetek azt hihették, valamilyen különleges fegyvere van a magyaroknak. (Király erről egyik könyvében is írt, a szovjetek állítólag azt hitték, nukleáris fegyvert vetett be a Nemzetőrség, amelyet Király irányított, persze ez képtelenség volt, ismerve a Nemzetőrség arzenálját.)

A tábornok visszaidézte 2002-es találkozását egy szovjet tábornokkal is, akivel Moszkvában a magyar nagykövetség segítségével sikerült beszélgetnie. A tábornok azt mondta, hogy Magyarországon nem volt háború. Erre Király azzal replikázott, hogy maga az orosz tábornok írta le egyik könyvében, hogy a Szovjetunió Hőse címet 28-an kapták meg a magyarországi harcok idején, márpedig ezt a kitüntetést csak háborúban, kiváló haditettekért lehet kiérdemelni Moszkvában.

Fónay és Antall

Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) elnöke aktuálpolitikai utalásokat tett, összehasonlította a rádió 1956-os ostromát a Szabadság téri tévészékház elleni támadással. Fónay felidézte, hogy a rádió ostrománál Antall Józseffel együtt állt a Bródy Sándor utcában, éppen ott, ahol ma az Olasz Kultúrintézet áll.

Antall József az Eötvös Gimnázium más diákjaival együtt került a rádióhoz, és éppen egyik iskolatársát vitték sebesülten, amikor az utcába befordult egy mentőautó. Ekkor a tömeg odarohant, hogy lássák el a sebesültet az ápolók. Ám kiderült, hogy fehér köpenybe bújt ávósok jöttek, a mentőautó pedig tele volt fegyverrel. Így jutottak fegyverhez a rádió körül állók, és így tudtak visszalőni az épületet védő, vaktában lövöldöző karhatalmistákra - Fónay szerint.

Fónay és Király

Fónay visszaemlékezett egy másik fegyverszerzési akciójukra is: az óbudai, Tímár utcai rendőrkapitányságról könnyen kaptak géppisztolyokat, puskákat és kézifegyvereket. Utóbb azonban a rendőrök azt állították, nem adták oda nekik a fegyvereket. Ez kapóra jött Fónaynak, aki a forradalom utáni kihallgatásakor erre hivatkozva hazudta azt, hogy akkor ő se hozott el onnan semmit. Fónay azt mondta: 56-ban a rendőrség pozitívan állt a forradalmárokhoz, az ávósokkal voltak összetűzéseik.

A Pofosz elnöke kitért Király Béla szerepére is. Felidézte, hogy egy alkalommal, amikor a Külügyminisztérium előtt lövöldöztek a Széna tériek, miközben bent a felkelők másik csoportja titkos rádióadót keresett, Király és a Nemzetőrség tíz percen belül megjelent, és rendet csinált. Vagyis a Nemzetőrség igyekezett együttműködni a felkelőkkel, de megvédte az állami intézmények normális működését is.