Bernadett
0 °C
4 °C

Négyezer éves idegsebész

2006.10.12. 16:11
Négyezer évvel ezelőtti sikeres idegsebészeti műtét nyomaira bukkantak bolgár régészek.
Georgi Nehrizov, a Szvilengrad melletti ásatásokat irányító régész szerint ez az első a trák időkből származó lelet. A trákok - az ókori balkáni törzsek - megjelenését a kutatók az indoeurópai vándorlással kötik össze, s a korai bronzkortól évszázadokon át éltek a Balkán-félszigeten - olvasható az Ananova című angol hírportálon.

Túlélte az operációt

A valamikori idegsebészeti beavatkozást elszenvedett beteg egy hatvan körüli férfi, aki i. e. 2500 és 1800 között élt. Koponyáján egy háromszor négy centiméteres lyuk látható, s a csontszéleket gondosan lecsiszolták, vagyis teljesen bizonyos, hogy orvosi beavatkozásról van szó.

A csontszövet sarjadzása egyértelművé teszi, hogy a páciens túlélte a beavatkozást, vagyis a koponyalelet a négyezer évvel ezelőtt élt idegsebész(ek) magas mesterségbeli tudásáról és kiváló műszerezettségéről tesz tanúbizonyságot.

A Magyar Nemzeti Múzeumban is őriznek hasonló leletet

A mostani bulgáriai lelet nem számít különlegességnek, legfeljebb a kora miatt kerülhet be a hírekbe. Idegsebészeti beavatkozásokról tanúskodik egy a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött koponya is, amelyet Vereben találtak. Ennek több centis egyes szakvélemények szerint kardvágástól származik.

László Gyula, a pár évvel ezelőtt elhunyt neves régész szerint a nyílást gondosan megtisztították, és a baktériumoktól védő ezüstlemezzel takarták be. A koponyacsont a lemez alatt tovább sarjadt, tehát az operáció után a beteg itt is életben maradt. A trepanált koponyát egyébként 1853-ban találták meg a Fejér megyei településen, Vereben. A lelet valószínűleg honfoglalás után került a földbe.