Jenő
-3 °C
6 °C

Magyar törzset fedeztek fel Kongóban?

2007.05.01. 17:06
A genfi székhelyű Africa Research Institute (ARI) munkatársa, Varga Gábor szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság területén olyan törzs él, amely rokonságban lehet a szudáni és egyiptomi magyarábokkal.

Időközben kiderült, hogy az afrikai magyarokról szóló közlemény álhír volt, egy médiahekk része, amelyről film is készül. Az ügyről részletesebben is olvashatnak e cikkünkben.

A magyarabok és magyarábok valószínűleg olyan magyar katonák és núbiai nők leszármazottjai lehetnek, akik Törökország egykori határvidékein szolgáltak az oszmán hadseregben. A XVI. században telepíthették le a magyar tiszteket, tőlük származhatnak a mai magyarábok. Ők manapság már arabul beszélnek, korábban talán inkább berberül szóltak egymáshoz. Ősatyjuk feltehetően Ibrahim vagy Haszan el-Magyar lehetett.

Varga Gábor találta meg őket

A magyarábokról szakadhatott le az a népcsoport, amelyet most Varga Gábor talált meg a Kongó Demokratikus Köztársaságban. Legalábbis ez a feltételezése a genfi székhelyű Africa Research Institute kutatójának. Az ARI megbízásából Afrikában kutató kulturális antropológus 2005 májusa óta vizsgálódik a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati vidékein.

A véres polgárháború dúlta országban talált rá a viszonylagos elszigeteltségben lévő csoportra, amelynek a tagjai egy kis faluban, Halituban élnek. Ez a falu körülbelül 100 kilométerre van egy Aba nevű várostól.

Hasonló a kultúrájuk

A falut erősen védik, de a lakók nem sűrűn mozdulnak ki onnan, az országban uralkodó kaotikus állapotok miatt.

Vargáék megvizsgálták a törzs nyelvét, kultúráját és szokásait. Kilenc hónapnyi kutatás után megállapították, hogy az 573, magát Madzsarinak nevező ember a madzsarábok "nagy családjából" elszakadt kis csoportnak hiszi magát.

Tovább kéne vizsgálni őket

A Kongóban talált madzsarikat tovább kellene vizsgálni az ARI kutatói szerint. Vargáék úgy vélik, a madzsarik sokat megőriztek a magyar kultúrából és a hagyományokból. Sőt, többet, mint szudáni és egyiptomi feltételezett rokonaik. Magyar hangzású szavakat is használnak a kongóiak, és zenéjük is emlékeztet a magyar dallamokra, illetve azok témáira.

Az ARI hamarosan tudományos közleményt is kiad a kutatásról, ha ezt az intézet igazgatótanácsa is jóváhagyja. A dokumentum várhatóan felhívja a figyelmet arra, hogy a kis madzsari csoport fennmaradása veszélybe került a folyamatos törzsi háborúskodások miatt. Szintén veszélyezteti a madzsarik fennmaradását, hogy a környéken olajkutatás folyik, amely tönkreteszi a környezetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?