Magyar törzset fedeztek fel Kongóban?

2007.05.01. 17:06
A genfi székhelyű Africa Research Institute (ARI) munkatársa, Varga Gábor szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság területén olyan törzs él, amely rokonságban lehet a szudáni és egyiptomi magyarábokkal.

Időközben kiderült, hogy az afrikai magyarokról szóló közlemény álhír volt, egy médiahekk része, amelyről film is készül. Az ügyről részletesebben is olvashatnak e cikkünkben.

A magyarabok és magyarábok valószínűleg olyan magyar katonák és núbiai nők leszármazottjai lehetnek, akik Törökország egykori határvidékein szolgáltak az oszmán hadseregben. A XVI. században telepíthették le a magyar tiszteket, tőlük származhatnak a mai magyarábok. Ők manapság már arabul beszélnek, korábban talán inkább berberül szóltak egymáshoz. Ősatyjuk feltehetően Ibrahim vagy Haszan el-Magyar lehetett.

Varga Gábor találta meg őket

A magyarábokról szakadhatott le az a népcsoport, amelyet most Varga Gábor talált meg a Kongó Demokratikus Köztársaságban. Legalábbis ez a feltételezése a genfi székhelyű Africa Research Institute kutatójának. Az ARI megbízásából Afrikában kutató kulturális antropológus 2005 májusa óta vizsgálódik a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati vidékein.

A véres polgárháború dúlta országban talált rá a viszonylagos elszigeteltségben lévő csoportra, amelynek a tagjai egy kis faluban, Halituban élnek. Ez a falu körülbelül 100 kilométerre van egy Aba nevű várostól.

Hasonló a kultúrájuk

A falut erősen védik, de a lakók nem sűrűn mozdulnak ki onnan, az országban uralkodó kaotikus állapotok miatt.

Vargáék megvizsgálták a törzs nyelvét, kultúráját és szokásait. Kilenc hónapnyi kutatás után megállapították, hogy az 573, magát Madzsarinak nevező ember a madzsarábok "nagy családjából" elszakadt kis csoportnak hiszi magát.

Tovább kéne vizsgálni őket

A Kongóban talált madzsarikat tovább kellene vizsgálni az ARI kutatói szerint. Vargáék úgy vélik, a madzsarik sokat megőriztek a magyar kultúrából és a hagyományokból. Sőt, többet, mint szudáni és egyiptomi feltételezett rokonaik. Magyar hangzású szavakat is használnak a kongóiak, és zenéjük is emlékeztet a magyar dallamokra, illetve azok témáira.

Az ARI hamarosan tudományos közleményt is kiad a kutatásról, ha ezt az intézet igazgatótanácsa is jóváhagyja. A dokumentum várhatóan felhívja a figyelmet arra, hogy a kis madzsari csoport fennmaradása veszélybe került a folyamatos törzsi háborúskodások miatt. Szintén veszélyezteti a madzsarik fennmaradását, hogy a környéken olajkutatás folyik, amely tönkreteszi a környezetet.  • Tippek
  • Árfolyam