Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kiállítják Magyarország első nyomtatott térképét

2007.08.13. 11:30
Az Országos Széchényi Könyvtár a Xerox Magyarország Kft. támogatásával néhány napra kiállítja a Tabula Hungariae-t. A felbecsülhetetlen értékű térkép Magyarország mohácsi vész előtti állapotát mutatja, és csak egyetlen példányban létezik.

A Tabula Hungariae 1528. május közepén jelent meg Ingolstadtban. Bakócz Tamás esztergomi érsek mellett, a királyi kancellárián dolgozott az a bizonyos Lázár nevű deák, akinek a kézirata alapján 1528-ban Johannes Cuspinianus költségén kiadták a Petrus Apianus nyomdájában metszett és sokszorosított térképet. Lázárról szinte semmit sem tudunk azon kívül, hogy művelt személy lehetett. A térkép névanyaga magyar származású alkotóra utal.

A térképet évszázadokon keresztül a kutatók és az érdeklődők csak leírásokból ismerték, míg 1880-ban váratlanul elő nem bukkant. A híres bibliofil gróf Apponyi Sándor vásárolta meg, és más ritkaságokkal együtt 1925-ben az ő adományaként került az Országos Széchényi Könyvtár régi és ritka könyveket őrző gyűjteményébe.

Kattintson a nagyításhoz!

A Világemlékezet része

A Lázár-térképet 2007. június 19-én az UNESCO Világemlékezet Bizottsága felvette 38 mű társaságában a világszervezet exkluzív listájára, a Memory of the World remekművei közé. Az 1997-ben, 10 esztendeje létrehozott jegyzékben csak 158 kivételes jelentőségű remekmű található. Ezek közé került be most a titokzatos sorsú magyar írástudó térképe. Eddig a listán csupán egyetlen magyar vonatkozású bejegyzést találhattunk: Magyarországot a Vatikán utáni második legnagyobb ismert reneszánsz könyvgyűjtemény, Mátyás király világhírű könyvtára, a Bibliotheca Corviniana képviselte a jegyzékben.

Az eredeti Lázár-térkép és a köré épített kiállítás 2007. augusztus 17-20-ig tekinthető meg a Mesterségek Ünnepe alatt, naponta 10-18 óra között a Budavári Palota F épületében.