Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hamisak a 2004-ben előkerült Mussolini naplók?

2007.02.16. 20:01
Egy olasz magazin által felkért történész szakértő szerint hamisak azok a Mussolininek tulajdonított naplók, amelyekben a fasiszta diktátor "barátságos" és "romantikus" oldala mutatkozik meg.

A naplókat a L'Espresso című olasz magazinnak továbbították 2004 novemberében azzal az ajánlással, hogy egy prominens olasz politikus azt mondta róluk: valódiak és hamarosan megjelennek, ám a magazin felkért egy történészt, hogy vizsgálja meg hitelességüket.

Kétséges a szöveg hitelessége

A szakember megállapította, hogy a szöveg tele van rossz nevekkel, helyesírási hibákkal, kronológiai ellentmondásokkal, következetlenségekkel, pontatlanságokkal, rendkívül kétséges, hogy a naplókat Mussolini írta. A L'Espresso visszautasította az öt kötetre rúgó iromány közlését.

Ám Marcello Dell'Utri szenátor amellett kardoskodik, hogy a naplók nem hamisítványok, bár hozzátette: további szakértői vizsgálatok lesznek, hogy kiderüljön, kinek van igaza.

Partizánhoz került a napló?

Marcello Dell'Utri, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök üzlettársa, elmondta azt is, hogy a naplók iránt érdeklődő kiadók egyike a Mondadori, amely a Berlusconi család tulajdona.

Mind a L'Espresso, mind a szenátor azt mondja, hogy a naplók egy partizánhoz kerültek, miután 1945-ben elfogták a menekülő Mussolinit. A diktátort hamarosan kivégezték, holttestét Milánó egyik téren felakasztották.

Romantikus, szentimentális

A L'Espresso szerint a naplók számos része nem egyéb korabeli újságok Mussolini tetteiről szóló szövegeinek szószerinti átvételénél. Az iromány hemzseg a helyesírási hibáktól, a szerző számos esetben híres történelmi személyeket téveszt össze.

"A naplók egy romantikus, szentimentális, szinte szelíd Mussolinit mutatnak be, épp az ellenkezőjét annak a történelmi figurának, aki a köztudat szerint a veszélyesen élni elvét hirdette" - idézett a magazin Emilio Gentile, történész-szakértő jelentéséből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!