Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Négyezer éves a legrégebbi vicc

2008.07.31. 13:45
A Wolverhampton Egyetem összeállította a legrégibb viccek toplistáját. Az évezredes tréfák többnyire nem is viccesek.

A világ legöregebb feljegyzett vicce négyezer éves, egy időszámításunk előtt 1900-ból eredeztetett sumér tréfa: "Mi az, ami időtlen idők óta nem történt meg? Fiatal nő nem szellentett a férje ölébe."

Ez a vicc vezeti a tízes toplistát, amelyet a világ legősibb vicceiből állított össze és publikált csütörtökön a nagy-britanniai Wolverhampton Egyetem.

A második helyen egy fáraós poén áll időszámításunk előtt 1600-ból: "Hogy lehet feldobni egy unatkozó fáraót? Egy hajórakományra való, halászhálóba öltözött, meztelen lányt indítasz útnak a Níluson, és arra biztatod a fáraót, hogy fogjon halat."

A legszakállasabb brit vicc a tizedik századból való, és az angolszász humorról mond el sokat: "Mi csüng egy férfin, amit bele akar dugni a lukba, ahol gyakran megfordult már? Hát a kulcs."

"A vicceknek sok változata született az idők során, kérdés-felelet formában vagy szellemes szólásként, esetleg találós kérdésként. De mindben közös, hogy kifigurázzák a tabukat és némiképp lázadók" – összegezte tapasztalatait az egyetem egyik tanára, és megerősítette: a kutatás során bebizonyosodott, hogy a mai viccek ősei a legrégibb korokból származnak.