Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Óegyiptomi portikuszra bukkantak a Nílusban

2008.05.31. 12:20
Megkezdődött Egyiptomban a Nílus medrének régészeti átvizsgálása, a búvárok máris találtak egy ókori oszlopcsarnokot Asszuán közelében.

Hnum, a termékenység óegyiptomi kosfejű istenének szentelt templom portikuszára, azaz fedett oszlopcsarnokára bukkantak egyiptomi búvárrégészek a Nílus medrében, Asszuán közelében, derül ki a National Geographic híréből.

Most először vizsgálják archeológusok a Nílus medrét, a nagyszabású projekt keretében a búvárrégészek szeretnék végigvizsgálni az egész folyót. Reményeik szerint a Nílus számtalan értékes leletet rejt, és nem csak azért, mert az évszázadok során megemelkedett a vízszint, hanem mert rengeteg, hajószerencsétlenségek és természeti csapások miatt víz alá került tárgy kerülhet elő a mélyből.

"A Nílus megváltoztatta folyását és a szentélynek e része a folyóba került" - magyarázta a templommal kapcsolatban Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Három évezredes kő

A valamikor a templom bejáratául szolgált masszív építmény túl nagy, hogy a mostani feltárások során egészében a felszínre hozzák, de a régészek kiemeltek egy egytonnás követ. A feliratok valamikor a XX. (Kr.e.945-712) és a XXVI. (Kr.e. 664-525) dinasztia uralkodása alatt készülhettek, maga a kő azonban sokkal régebbi lehetett, mivel az ókori Egyiptomban az építőanyagokat újból és újból felhasználták.

A Nílus Asszuánnál


View Larger Map

"Egy sok évszázadon át lakott városban az épületek folyamatosan pusztultak, s helyettük mindig újakat emeltek, felhasználva a régiek minden elemét" - mondta Cornelius von Pilgrim, az óegyiptomi építészeti és régészeti örökséget kutató svájci intézet igazgatója

Véleménye szerint Hnum templomát még a XII., vagy XIII, dinasztia (Kr.e. 1985-1650) alatt emelhették, majd később többször átépítették és kibővítették.

A továbbiakban két oszlopot, valamint több követ terveznek kiemelni a folyóból. A régészek reményei szerint a rajtuk lévő feliratok segítségével megállapíthatják, hogy pontosan mikor épülhetett a szentély közelében lévő úgynevezett nilométer: ennek segítségével állapították meg az ókori hivatalnokok a vízszint magasságát a Nílus évenkénti áradásakor, hogy kiszámítsák a várható termést, s a földművesek adóját.