Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az ukrán Stonehenge-et

2008.09.01. 12:00
Az írott történelem előtti szobrokat találtak Ukrajnában, a lelet pogány jelkép lehetett.

Tíz őskori kőszoborra bukkantak archeológusok a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye területén, az Elő-Kárpátokban. A Sznyidavka nevű falu határában talált faragott kőszobrok korát az ivano-frankivszki Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem archeológusai öt-hatezer évre teszik. Az "ukrán Stonehenge" néven emlegetett lelet legértékesebbnek tartott, 14 méteres darabja terhes nőt ábrázol. A helyi tudósok szerint ez a szobor egyedülálló a világon - jelentette a podrobnosti.ua internetes ukrán hírportál.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a kőszobrok pogány jelképek. Terveik szerint nemzetközi tudományos konferenciát hívnak össze a lelet kapcsán, és történelmi-kulturális emlékké nyilváníttatják a szobrokat. Az ősi kőfaragványokat már megtekintette Viktor Juscsenko ukrán elnök is, aki gyakran tölti szabadidejét a Kárpátokban.