Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Indiánok is segítették a spanyol hódítást

2007.06.20. 19:24
Perui régészek bizonyítékokkal tudják alátámasztani, hogy őslakos indiánok is segítették a spanyolokat Dél-Amerika 500 évvel ezelőtti meghódításában.

Guillermo Cock perui régész és csapata Washingtonban hozta nyilvánosságra egy Lima környéki inka temetőben 2004 és 2006 között végzett kutatásának eredményeit. A tudósok a hódító harcokban elesett mintegy 70 indián csontvázának vizsgálata alapján megállapították: több indián halálos sérüléseit primitív inka fegyverek, nyilak és kőbalták okozták.

Dél-Amerika meghódításáról mindeddig csak olyan beszámolók álltak rendelkezésre, amelyek szerint a fővárost 20 hős spanyol lovag hódította meg 1536-ban. A valóságban azonban feltehetően egy-kétezer indián is támogatta a hódítókat, akik viszont erről a körülményről - saját dicsőségük fényének fokozása érdekében - mélyen hallgattak krónikáikban.

A perui régészcsoport különleges mikroszkópok segítségével azt is megállapította, hogy néhány indiánnal puskagolyó végzett. A sírban elhantolt asszonyok és gyerekek csontvázán nem találták külső sérülés nyomait, ezért a régészek feltételezik, hogy az európai hódítók által elterjesztett, az amerikai kontinensen mindaddig ismeretlen fertőző betegség végzett velük.