Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Fény derülhet Stonehenge titkaira

2008.04.09. 16:15
Negyven éve először fogtak új ásatásokba a régészek Stonehenge-nél. A kutatók most olyan földrétegekhez értek, amelyek megmagyarázhatják, miért készült a misztikus kőépítmény.

A University of Bournemouth egyetem régészeinek kutatását a BBC finanszírozza, és egy dokumentumfilm is készül az ásatásról. A föld mélyebb rétegeiben olyan üregek nyomaira bukkantak, amelyekben további kőtömbök álltak, de a Stonehenge építése óta eltelt évezredekben eltűntek a helyükről. 2,5-3,5 méteres mélységben az egykori építők szerszámainak, használati tárgyainak maradványaira is rábukkantak.

A tudósok azt remélik, feltérképezhetik az eredeti Stonehenge felépítését, ami alapján közelebb juthatnak az építmény funkciójának rejtélyéhez is, amiről rengeteg tudományos és fantasztikus teória született már. Vannak, akik szerint kultikus hely, egyfajta szentély volt, mások szerint hatalmas naptár, de akadnak akik csillagtérképet látnak benne.

Az ásatást vezető Tim Darvill professzor az első teória híve: szerinte az építők gyógyító erőt tulajdonítottak a szikláknak, amiket 250 kilométerről, a walesi hegyekből szállítottak a Salisbury-fennsíkra. A durván faragott kőoszlopok 2-7 méter magasak, 20-30 tonnát nyomnak, és több koncentrikus kört alkotva helyezkednek el.  • Vennék
  • Hírek