Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Stonehenge fiatalabb, mint hitték

2008.09.22. 08:34
Két brit szakember szerint Stonehenge 300 évvel később épült és másra használták, mint eddig gondolták.

Az archeológusok eddig úgy gondolták, hogy Stonehenge-et időszámításunk előtt 2600 körül építették, és elsősorban ez a dátum segített annak kitalálásában, hogy mire is használhatták az építményt. Egy újabb ásatás során előkerült leletek vizsgálata azonban kiderítette, hogy Stonehenge körülbelül 300 évvel fiatalabb, mint eddig hitték, és időszámításunk előtt 2300 körül épülhetett, írta meg a BBC.

A Tim Darvill professzor és Geoff Wainwright vezetésével előkerült leletek arra utalnak, hogy a kőoszlopok egyfajta egészségügyi központként működhettek, de továbbra is elképzelhető, hogy a naptárkészítésben is szerepük volt.

Darvill és Wainwright ugyanakkor inkább az első teóriában hisz, a szakemberek azt állítják, hogy Stonehenge a sérült utazók varázserejű, gyógyító gyűjtőhelye volt. Erre a közelben található hullák abnormális számából következtettek a tudósok: ezeknek tetemén komoly sérülések vagy járványok jelei voltak megfigyelhetők.

A fogak elemzése után kiderült, hogy a tetemek körülbelül fele messziről jött Stonehenge-hez valamilyen okból. Az építés pontos dátuma nélkül azonban nehéz volt ezt, vagy bármelyik más elméletet igazolni. A két szakember azonban engedélyt kapott egy 2,5x3,5 méteres kő vizsgálatára. ezen több száz olyan élőlény maradványait találták meg, amik a szikla eredeti helyéről származnak. Közülük 14-et küldtek tovább elemzésre az Oxfordi Egyetemre, ahol megállapították, hogy azok időszámításunk előtt 2400-2200 évvel ezelőtt kerülhettek a mostani feltárás helyére, de egy hónapon belül még pontosabb eredmény várható.

Stonehenge szerepének megállapításában eddig kulcsszerepet játszott az amesbury-i íjász néven ismert tetem, amiről a korábbi vizsgálatok megállapították, hogy egy, az Alpokban élő, a fémet ismerő egészséges férfi maradványa volt. Sokan úgy gondolták, hogy Stonehenge építésében vett részt, a legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a férfi több késszúrástól és végzetes szájüregi problémáktól szenvedett, így valószínűbb, hogy a gógyulás reményében tette meg hosszú útját, Darvill és Geoff Wainwright legalábbis így gondolja. Ez viszont újabb bizonyíték lehet a két szakember elméletének alátámasztására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!