Auguszta
-7 °C
0 °C

Szegény volt Tutanhamon népe

2008.04.01. 07:39
Alacsonyak, vérszegények és alultápláltak voltak az óegyiptomi főváros lakói.

A köznép betegeskedve, alultápláltan és zord körülmények között élt a híres óegyiptomi városban, El-Amarnában - mutatták ki amerikai kutatók a város temetőjében megőrződött holttestmaradványok elemzésével.

Elnéptelenedett

El-Amarna (Ahet-Aton) volt rövid ideig Óegyiptom fővárosa, amikor Ehnaton fáraó, az egyistenhit megalapítója uralkodott i. e. 1379-től 1362-ig. Halála, valamint a híres kisfiúfáraó, Tutanhamon trónra lépése után a város nagyrészt elnéptelenedett.

Eddig az volt az általános nézet, hogy Ehnaton "atyai" módon jólétet teremtett, ám a sírokban lévő holttestmaradványok arról tanúskodnak, hogy a köznép körében gyakoriak voltak a csonttörések, a fejlődési rendellenességek, továbbá a vérszegénység és a fiatalkori halál.

A vérszegénység 74 százalékos volt a gyerekek és kamaszok között, és 44 százalékos volt a felnőtteknél. A férfiak átlagmagassága 159 centiméter volt, míg a nőké 153 centiméter. Ezek az adatok is arra engednek következtetni, hogy a köznép fiai zord körülmények között éltek, és se fizikailag, se szellemileg nem fejlődhettek ki teljesen.

Az Arkansas-i Egyetem munkatársai felhívták a figyelmet, hogy eddig alig vizsgálták a köznép temetőit és a köznép egészségi állapotára utaló jeleket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!