Jenő
-2 °C
6 °C

Megtalálták Thészeusz sírját?

2006.07.04. 16:20
Egyes hírek szerint megtalálták a görög mitológiai hős, Thészeusz sírját a Peloponnészoszi félszigeten. A krétai Minotauroszt legyőző hős az eddig elméletek szerint Szkürosz szigetén hunyt el.

Görög régészek valószínűleg megtalálták a görög mitológia egyik leghíresebb hősének, Thészeusznak a sírját, vagyis minden jel arra utal, hogy a hős valóban élt - mondta el Eleni Konszolaki régész a Ta Nea című athéni újságnak.

A régészek állítása szerint az ión származású, és így Athénhoz kötődő Thészeuszt Troizén mellett, a Peloponnészosz-félsziget keleti felén temették el. A sírban talált csontokról az archeológusok most különféle vizsgálatokkal akarják bizonyítani, hogy a földi maradványok az i. e. XV-XVI. századból származnak, abból a korból, amikor Thészeusz élt - írta az ORF osztrák közszolgálati rádió és televízió honlapján.

A krétai szörny legyőzője és Ariadné fonala

A régészeket az antik világ földrajztudósai vezették nyomra. A sírt a mai Galatasz település közelében találták meg, mivel egy ókori utazó írásaiban a helyszínre vonatkozó adatokat találtak. A tudós Pauszaniasz ugyanis módszeresen fölkereste a mitológiai hősök születési és temetkezési helyét, és utazásait részletesen leírta.

Thészeusz a legenda szerint Ariadné királylány segítségével megölte a félig bika, félig ember Minotauroszt a krétai labirintusban, s ezzel megszabadította Athént attól, hogy évente (más források szerint kilenc évenként) hét fiút és hét leányt áldozzon Mínosz krétai királynak. (Ariadné fonala is ehhez a kalandhoz kötődik: a krétai királylány fonalával jutott ki a labirintusból a szörny legyőzése után Thészeusz.)

Honnan ered az Égei-tenger neve?

Thészeusz sikeres krétai útjáról visszatérve elfelejtette levonni a fekete vitorlát hajójáról, nem tette fel a fehér árbocvitorlát, így apja, az athéni Aigeusz azt hitte, hogy életét vesztette fia a szigeten. Ezért beleugrott a tengerbe, amelyet azóta Égei-tengernek hívnak.

Thészeusz nevéhez fűződik Prokrusztésznak, a rablónak a legyőzése is. (Ez volt az a mitológiai bűnöző, aki az ágyára fektette áldozatait, és akinek kilógott a lába, abból levágott, akinek meg rövidebb volt a teste, mint az ágy, "nyújtogatni" kezdte.)

Szküroszon halt meg Thészeusz

A mostani hírrel kapcsolatban érdekes, hogy Thészeusz - a mitológiatörténész Vojtech Zamarovsky szerint - Szkürosz szigetén halt meg. Az ottani király, Lükomédész ugyanis meg akarta szerezni Thészeusz euboiai birtokát, ezért meghívta magához. Thészeusz el is ment Szküroszra, de a király egy tengerparti séta alkalmával a vízbe lökte a görög hőst. Az athéniak később meghódították Szküroszt, és Plutarkhosz szerint ott állítólag meg is találták Thészeusz sírját.

Thészeusz Troizén melletti sírja sem lehet persze kizárt: a legendák szerint az iónok hőse, aki a dór Héraklésszel együtt hajtott végre számos dicső tettet, egy troizéni királylány, Aithra fia volt. Így az sem lenne meglepő, hogy Troizén mellett temették el Thészeuszt.

Thészeusz és Héraklész

Az ión Thészeusz és a dór Héraklész együttes küzdelmei természetesen nem biztos, hogy megtörténtek, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan azt a mitológia megőrizte, de mindenképpen jelképes értékűek.

Közös hőstetteik a dórok és a iónok politikai összefogását szimbolizálta, ami a görög történelemben egyébként nem volt általános. Közismert, hogy a dór Spárta és az iónok által irányított Athén hosszú ideig küzdött egymással, és a két egymást gyengítő városállam csatározásaiból végül a kevésbé művelt, de katonailag erősebb, államilag egységesebb irányítású Makedónia került ki győztesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?