Judit
2 °C
7 °C

Új magyar rákellenes készítményt törzskönyveztek

2002.07.01. 16:57
"Speciális tápszer daganatos betegek részére" besorolással törzskönyveztek Magyarországon egy magyar fejlesztésű rákellenes készítményt, mely fordulópontot hozhat a magyar rákkutatásban. A 15 évvel ezelőtt elkezdett kutatás klinikai vizsgálatait az utóbbi években egyre több intézményben végezték. A jelenleg a rákos betegek tizedéhez eljutó új szer hatásának tulajdonítják, hogy hosszú évek óta megfordult a daganatos halálozási statisztikák alakulása.
A természetes alapanyagokból, búzacsírából készült Avemar tápszert négy év óta egyre szélesebb körben alkalmazzák Magyarországon. Ma már a rákos betegek tizede a hagyományos terápia kiegészítéseként hozzájut. A készítménynek köszönhető, hogy a rákos halálesetek száma az utóbbi 30 év folyamatos növekedése után 2000-ben és 2001-ben csökkenést mutatott - mondta el hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Hídvégi Máté, a Biromedicina Első Magyar Rákkutatási Részvénytársaság elnöke.

Új magyar rákellenes felfedezés

40 év óta nem volt Magyarországon példa arra, hogy a magyar tudomány a világ egészét érintő, az életet jobbá tevő rákellenes felfedezést tegyen le az asztalra. A közvélemény az elmúlt években tanúja lehetett, hogyan akarják a magyar és a külföldi kutatók a jobb irányba fordítani a világ sorsát. A tudományos élvonal önzetlenül összefogott egy cél érdekében - mondta Hídvégi Máté.

A kutatási programhoz 15 éve alatt több mint 200 kutató csatlakozott a világ minden tájáról. Sokat mondó, hogy ezalatt több mint 10 tonna fogyott el a készítményből a klinikai és az állatkísérletek során. Az itthon tucatnyi intézményben, ellenőrzött keretek között folyó kezelésekben több mint 1200 beteg vett részt. Az ilyen vizsgálatoknál megszokott módon minden betegnél a betegség alakulásáról mintegy 40 ezer adatot rögzítenek.

Átprogramozza a sejteket

A magyar egészségügyi hatóság 40 év óta először törzskönyvezett rákellenes indikációval magyar készítményt. A gyógyszernek nem minősülő új szer egyik legfontosabb hatásmechanizmusát a California Egyetem orvostudományi karán tisztázták. A jelek szerint sikerül átprogramozni a rákos sejtek anyagcseréjét, hogy a glükózbevitel ne a végtelen szaporodást szolgálja. A daganatos sejt így normális sejtként viselkedik - mondta Hídvégi Máté.

A védő immunsejtek ezen kívül képesek eljutni a rákos sejtekhez és elpusztítani azokat (programozott sejtelhalás, apoptózis). Egy daganat nem tud 2 mm-nél nagyobbra növekedni, csak ha kialakítja a saját érhálózatát. Az ilyen erek falán azonban eredendően nincs meg az a fehérje, amely az immunválaszt eljuttathatná a daganatos sejtekig.

Legyengített immunrendszernél is hat

A készítmény olyan betegekben is hatékonynak bizonyult, ahol gyengíteni kellett az immunrendszer működését. Izraeli kutatók mutatták ki, hogy mi rejlik a látszólagos ellentmondás mögött. Az immunrendszernek annak a részét erősíti a készítmény, amely a rákos sejtek ellen hat, viszont gátolja az autoimmun megbetegedések kialakulását.

A legfontosabb eredmények közé tartozik így a daganatos betegség progressziójának akadályozása, az áttétek és a kiújulás fékezése. Mivel a kemoterápia mellett adják, a kiegészítő révén a kezelés hatékonysága akár tízszeresére is növekedhet, előrehaladott állapotú betegeknél javítja a túlélést.

Kevesebben halnak meg

Magyarországon a daganatos halálozási statisztika megfordult az utóbbi két évben. Ez a szám évről évre növekedett, 33 ezer embert jelentett a legutóbbi időkben. Először 2000-ben fordult meg a tendencia, ekkor csökkent évek óta először a rákos halálozások száma. Nem a növekedési ütem lassult, hanem abszolút értékben történt csökkenés. Aztán 2001-ben még jelentősebb mértékű volt a változás, Ebben a javulásban az egyre szélesebb körben használt új készítmény mellett természetesen szerepe van a szűrésnek és a megelőzésnek. - mondta el Hídvégi Máté.

Az utóbbi években Magyarországon a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem csökkent, és a táplálkozási szokások sem változtak. Nincs bizonyíték arra, csupán jogos feltételezés, hogy az általános terápiás gyakorlattá vált készítmény fordította meg a daganatos halálozási statisztikák alakulását - mondta Balog Ádám, a szegedi egyetem professzora, a Magyar Onkológusok Társasága elnöke.

Jó lelkiismerettel nyúltak a készítményhez, mert elismert klinikus szakemberek, és nem önjelölt kutatók vagy amatőr természetgyógyászok dolgozták ki. A készítményt az orvosok szigorúan csak a konzervatív kezeléseket vállaló betegeknek adták, aki megtagadta a kemoterápiát vagy a műtétet, az nem került be ebbe a körbe.

Az egyetem klinikáján egyébként kettévált az olló két ága, jelentősen jobb eredményeket produkáltak a készítményt kapó betegek. Ennek ellenére el kell mondani, hogy az új szer nem tesz csodát, nem szabad azt hinni, hogy a menthetetlen betegeket tünetmentessé teszi - mondta Balog Ádám.

Tovább tesztelik

A különböző emésztőrendszeri daganatos, vastagbél- és végbélrákos betegek számára sok esetben nincs gyógymód. Az ilyen betegségek lefolyása, az áttétek kialakulása ma már előre megjósolható. A klinikai ellenpróbás kísérletek során az ilyen betegeknél jól megfigyelhető lesz, hogy a készítmény hogyan módosítja a betegség lefolyását - mondta el Yehuda Shoenfeld, a Tel-Aviv-i egyetem immunológus professzora.

Nagy segítség, hogy a szernek nincs mellékhatása, mert természetes eredetű. A rákellenes kezelések rendszerint gyengítik az immunrendszert. Nagy gondot jelent ezen kívül, hogy a szervezet autoimmun választ ad, saját szerveit támadja meg.

A készítményt jelenleg az előrehaladott állapotú betegek kapják, akiknél már csak lassítani lehet a betegség előrehaladását. De Yehuda Shoenfeld nem tartja kizártnak, hogy a kezdeti stádiumban diagnosztizált eseteknél a betegség kialakulását is gátolni lehet.

Jakab Ferenc, az Uzsoki utcai kórház professzora elmondta, hogy pontosan négy év óta, 1998 nyarától 400 beteget kísérnek figyelemmel. Ezek között vastagbélrákos, első és másodfokú májrákos, melanómás és mellrákos betegek szerepelnek.

Jobban lettek

Ettől az időponttól kezdve 66 vastag- és végbélrákos betegnek adják az új készítményt, szemben a kizárólag hagyományos kezelést kapó 104 fős kontroll csoporttal. Két év után jelentős javulás mutatkozott a kiegészítő kezeléshez jutó betegek körében a túlélésben és a betegség alakulásában.

A statisztikai alapokon nyugvó korszerű értékelési módszerek szerint is szétválás tapasztalható a legalább hat hónapig az új szerrel kezelt és a csak hagyományos terápiához jutó betegek állapota között. Kisebb arányban fenyegette őket a kiújulás veszélye vagy a daganatos halál. A kumulatív túlélési koefficiens és a szövődmények alakulása szintén jobb ebben a körben. Nem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen betegeknek az életminősége is javult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?