Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A játékszimfónia

2002.04.16. 14:57
Tod Machover, az MIT professzora olyan kütyüket fejlesztett ki, amelyeken zenei háttértudás és tanulás nélkül is izgalmas hangokat lehet előállítani. Az általa vezetett hi-tech szimfonikusokban kisiskolások és profi zenészek játszanak - így a huszonegyedik század sem satnyul hangszerileg.
Tod Machover zeneszerző és a Massatchusetts Műegyetem (MIT) médialaboratóriumának professzora hallgatói közreműködésével három éves munkával alkotta meg alkotta meg a huszonegyedik század hangszereit. Az eszközök használatának elsajátítása konkrét és átvitt értelemben is gyerekjáték, a számítógépes egér működtetéséhez hasonlatos szellemi akadályt jelent.

Ön most tíz esztendős

a babzsakok tamadasa
Machover gyurmókkal
"A gyerekek a világ szakértőbb zenészei, minden megvan bennük, ami a zenéléshez szükséges: energia, képzeletgazdagság, és mozgáskényszer. Sok téren azonban a zene elérhetetlen a gyerekeknek, mert a hangszerek bonyolultak és nehéz őket megtanulni. A verseléssel vagy a festéssel szemben egy gyereknek zeneszerzésre nincs túl sok lehetősége." - mondja Machover.

A professzor tehát elsősorban a gyerekkortól idegen zongorálás- és hegedálásgyakorlat kikerülésével szerette volna közelebb juttatni a kölyköket a zenéhez - ezért az új kor hangszereit a szintetizátor és a billentésre egy loopot síró mackó egyesítéseként gondolta el, majd feltalált és megvalósított egy sorozat perifériát (hangszert) és a hozzájuk tartozó szoftvert.

Kopogj és gyömöszölj

A két fő tárgy az ütembogár és a gyurmó (beatbug és shaper).

a babzsakok tamadasa
Bogár
Ütem
Ütembogár leginkább az Idő urai című magyar-francia rajzfilmben bemutatott tojás alakú adóvevőhöz hasonlatos - ugyanakkor a bogárság érdekében két csáppal rendelkezik. Ütembogár ütőshangszer: a játékos egyik kezével a felületén kopogja be ritmust, a másikkal pedig a csápokon állíthatja a létrejövő ritmus hangmagasságát és hangszínét. A bogarak hálózatban működnek igazán, amikor frenetikus közös dobolásokat lehet előállítani velük.

Gyurmó leginkább egy szépen hímezett (és érzékelőkkel töltött) babzsák - a hangok az adekvát gyúrogatás során keletkeznek és változnak.

A progresszívebb gyerekek a Hyperscore nevű programmal, PC-n folytathatják a zenélést. (A Hyperscore próbaverziója egyébként letölhető.) A még progresszívabb gyerekek pedig a Hyperviolin (hiperhegedű, sajnos) nevű eszközzel szórakozhatnak - ehhez azonban már elkel egy kis hegedűtudomány, amely segít kihasználni a beépített szintiben rejlő lehetőségeket.

Tod Machover jelenleg játékhangszereire írt művével, a Játékszimfóniával (Toy Symphony) turnézik a világ körül. Profi zenészei mellé a helybéli gyerekek közül toboroz ritmusszekciót - idén nyáron Skóciában, majd Amerikában és Japánban mutatkozik be.