Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A játékszimfónia

2002.04.16. 14:57
Tod Machover, az MIT professzora olyan kütyüket fejlesztett ki, amelyeken zenei háttértudás és tanulás nélkül is izgalmas hangokat lehet előállítani. Az általa vezetett hi-tech szimfonikusokban kisiskolások és profi zenészek játszanak - így a huszonegyedik század sem satnyul hangszerileg.
Tod Machover zeneszerző és a Massatchusetts Műegyetem (MIT) médialaboratóriumának professzora hallgatói közreműködésével három éves munkával alkotta meg alkotta meg a huszonegyedik század hangszereit. Az eszközök használatának elsajátítása konkrét és átvitt értelemben is gyerekjáték, a számítógépes egér működtetéséhez hasonlatos szellemi akadályt jelent.

Ön most tíz esztendős

a babzsakok tamadasa
Machover gyurmókkal
"A gyerekek a világ szakértőbb zenészei, minden megvan bennük, ami a zenéléshez szükséges: energia, képzeletgazdagság, és mozgáskényszer. Sok téren azonban a zene elérhetetlen a gyerekeknek, mert a hangszerek bonyolultak és nehéz őket megtanulni. A verseléssel vagy a festéssel szemben egy gyereknek zeneszerzésre nincs túl sok lehetősége." - mondja Machover.

A professzor tehát elsősorban a gyerekkortól idegen zongorálás- és hegedálásgyakorlat kikerülésével szerette volna közelebb juttatni a kölyköket a zenéhez - ezért az új kor hangszereit a szintetizátor és a billentésre egy loopot síró mackó egyesítéseként gondolta el, majd feltalált és megvalósított egy sorozat perifériát (hangszert) és a hozzájuk tartozó szoftvert.

Kopogj és gyömöszölj

A két fő tárgy az ütembogár és a gyurmó (beatbug és shaper).

a babzsakok tamadasa
Bogár
Ütem
Ütembogár leginkább az Idő urai című magyar-francia rajzfilmben bemutatott tojás alakú adóvevőhöz hasonlatos - ugyanakkor a bogárság érdekében két csáppal rendelkezik. Ütembogár ütőshangszer: a játékos egyik kezével a felületén kopogja be ritmust, a másikkal pedig a csápokon állíthatja a létrejövő ritmus hangmagasságát és hangszínét. A bogarak hálózatban működnek igazán, amikor frenetikus közös dobolásokat lehet előállítani velük.

Gyurmó leginkább egy szépen hímezett (és érzékelőkkel töltött) babzsák - a hangok az adekvát gyúrogatás során keletkeznek és változnak.

A progresszívebb gyerekek a Hyperscore nevű programmal, PC-n folytathatják a zenélést. (A Hyperscore próbaverziója egyébként letölhető.) A még progresszívabb gyerekek pedig a Hyperviolin (hiperhegedű, sajnos) nevű eszközzel szórakozhatnak - ehhez azonban már elkel egy kis hegedűtudomány, amely segít kihasználni a beépített szintiben rejlő lehetőségeket.

Tod Machover jelenleg játékhangszereire írt művével, a Játékszimfóniával (Toy Symphony) turnézik a világ körül. Profi zenészei mellé a helybéli gyerekek közül toboroz ritmusszekciót - idén nyáron Skóciában, majd Amerikában és Japánban mutatkozik be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!