Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Állatcsempészetbe fogtak a drogkereskedők

2002.06.24. 12:26
A Traffic, a WWF állatkereskedelmet figyelő csoportjának friss jelentése szerint a ritka és értékes állatokat ugyanazokon az útvonalakon csempészik a bűnszövetkezetek, mint a kábítószereket, vagy a fegyvereket. A gyakran 800 százalékos haszon, a lebukás alacsony kockázata és a komoly büntetés hiánya nagyon vonzóvá teszi az illegális állatkereskedelmet a bűnözők számára.
A drog- és a fegyvercsempész bűnszövetkezetek ugyanazokat az útvonalakat használják állatcsempészetre, mint "hagyományos" tevékenységeikre - áll a Traffic, a WWF állatkereskedelmet figyelő csoportjának friss jelentésében. A csoport szerint a bűnözők, például az orosz maffia hatalmas bevételekre tesznek szert a tevékenységgel, amely számos veszélyeztetett fajt is érint.

"A gyakran 800 százalékos haszon, a lebukás alacsony kockázata és a komoly büntetés hiánya nagyon vonzóvá teszi az illegális állatkereskedelmet a bűnözők számára." - mondta Stuart Chapman, a WWF angliai munkatársa. A Traffic szerint a jelenlegi törvények túlságosan enyhék, és az azokat megsértők egyáltalán nem számíthatnak szigorú büntetésre.

Drogcsempészet állatokkal

A szervezetek nem csak ritka állatokat csempésznek élve vagy holtan, de van, hogy magukat az állatszállítmányokat használják fel drogcsempészetre. Megesett, hogy a csempészek egy csomag heroint mérgeskígyók között rejtettek el, arra számítva, hogy a biztonsági őröknek így kevésbé lesz kedvük átkutatni a ketrecet. Egy másik esetben egy óriáskígyó-szállítmányt biztonsági vizsgálatakor mindegyik boa bélrendszerében egy-egy adag heroint találtak óvszerbe csomagolva. A csomagokat az állatok végbelén keresztül helyezték be, melyet ezután bevarrtak. A beavatkozás eredményeképpen valamennyi kígyó elpusztult.

Állat-valuta

A ritka és értékes egyedek sokszor fizetőeszközként is funkcionálnak, így azonnal kábítószerre lehet cserélni azokat. A Traffic szerint például megesik, hogy ausztrál madarakat Bangkokba visznek, ahol heroinra váltják azokat, majd a kábitószert visszarepítik Ausztráliába eladásra. Sok drogcsempész banda használja az állatcsempészetet egyfajta fedő- és pénzmosó tevékenységként, tekintve, hogy lebukás esetén a büntetés szinte elhanyagolható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!