Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beindult Anglia első trágyaerőműve

2002.07.18. 17:10
A dél-angliai Holsworthyban megkezte működését Nagy-Britannia első biogázfűtésű erőműve. A biotechnikát alkalmazó létesítmény évente 146 ezer tonna, a környék 30 farmjáról származó állati ürüléket alakít át villamos árammá. A BBC-online beszámolója szerint az erőműben alkalmazott eljárást a német Farmatic bioenergetikai vállalat dolgozta ki.
A Holsworthy Biogas erőmű felépítése kereken 10 millió euróba (2,46 milliárd forint) került. Az itt termelt áramot a brit nagyfeszültségű távvezetékrendszerbe táplálják, ezenkívül ellátják olcsó melegvízzel a környező településeket, a farmerek pedig megkapják az erőmű trágyázásra alkalmas szerves hulladékát.

A devoni erőmű csütörtökön indult be, de teljes kapacitását két hónap múlva éri el. Jorgen Fink, az erőmű ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy már az első napon teljes teljesítményen tesztelik a létesítményt.

Biztonságos gáz

A biogázerőmű üzemi folyamatai teljesen biztonságosak, mondta Fink. Az eljárás iránt Nagy-Britannia több települése érdeklődött, de a legtöbben mégis megvárják, hogyan teljesít a Holsworthy erőmű.

Az eljárást kifejlesztő német Farmatic azt reméli, hogy a most elkészült környezetbarát erőművet brit földön továbbiak követik majd. "Nagy-Britanniában legalább 100 ilyen erőművet szeretnénk létesíteni" - mondta Jorgen Fink.

A zajtól féltek

A projekt ellenzői a berendezések okozta zajterhelés miatt aggódtak. A környéken lakók többsége azonban észre sem vette, hogy beindult a biogázerőmű áramtermelése, mert nincsen zajterhelés, mondta Charles Clarke, az erőmű tulajdonosa.

Az erőműből kikerülő trágya teljesen biztonságosan alkalmazható a termőföldeken, mivel a folyamatban "pasztörizálódik", és ezzel megszűnik a talajfertőzés veszélye.

Máshol már működik

Hasonló berendezések már működnek Németországban és Dániában. Mindkét országban 20-20 erőműben termelnek áramot a nagyfeszültségű hálózat számára. A Nortorfban székelő Farmatic Biotech Energy AG a világ vezető biomasszát ipari célú biogázzá alakító cégei közé tartozik, tavalyi árbevétele mintegy 35 millió euró volt.