Ágnes
-5 °C
2 °C

Beindult Anglia első trágyaerőműve

2002.07.18. 17:10
A dél-angliai Holsworthyban megkezte működését Nagy-Britannia első biogázfűtésű erőműve. A biotechnikát alkalmazó létesítmény évente 146 ezer tonna, a környék 30 farmjáról származó állati ürüléket alakít át villamos árammá. A BBC-online beszámolója szerint az erőműben alkalmazott eljárást a német Farmatic bioenergetikai vállalat dolgozta ki.
A Holsworthy Biogas erőmű felépítése kereken 10 millió euróba (2,46 milliárd forint) került. Az itt termelt áramot a brit nagyfeszültségű távvezetékrendszerbe táplálják, ezenkívül ellátják olcsó melegvízzel a környező településeket, a farmerek pedig megkapják az erőmű trágyázásra alkalmas szerves hulladékát.

A devoni erőmű csütörtökön indult be, de teljes kapacitását két hónap múlva éri el. Jorgen Fink, az erőmű ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy már az első napon teljes teljesítményen tesztelik a létesítményt.

Biztonságos gáz

A biogázerőmű üzemi folyamatai teljesen biztonságosak, mondta Fink. Az eljárás iránt Nagy-Britannia több települése érdeklődött, de a legtöbben mégis megvárják, hogyan teljesít a Holsworthy erőmű.

Az eljárást kifejlesztő német Farmatic azt reméli, hogy a most elkészült környezetbarát erőművet brit földön továbbiak követik majd. "Nagy-Britanniában legalább 100 ilyen erőművet szeretnénk létesíteni" - mondta Jorgen Fink.

A zajtól féltek

A projekt ellenzői a berendezések okozta zajterhelés miatt aggódtak. A környéken lakók többsége azonban észre sem vette, hogy beindult a biogázerőmű áramtermelése, mert nincsen zajterhelés, mondta Charles Clarke, az erőmű tulajdonosa.

Az erőműből kikerülő trágya teljesen biztonságosan alkalmazható a termőföldeken, mivel a folyamatban "pasztörizálódik", és ezzel megszűnik a talajfertőzés veszélye.

Máshol már működik

Hasonló berendezések már működnek Németországban és Dániában. Mindkét országban 20-20 erőműben termelnek áramot a nagyfeszültségű hálózat számára. A Nortorfban székelő Farmatic Biotech Energy AG a világ vezető biomasszát ipari célú biogázzá alakító cégei közé tartozik, tavalyi árbevétele mintegy 35 millió euró volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!