Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hat szervet ültettek egy svéd nőbe

2003.11.26. 13:01
Skandinávia eddigi legbonyolultabb transzplantációs műtétje során egy svéd nő egyazon donor hat szervét kapta meg. A 40 éves nőt hétfőn és kedden műtötték, jelentette be a göteborgi Sahlgrenska klinika.
A súlyos bélbetegségben szenvedő páciens az operáció alkalmával új májat, gyomrot, vesét, hasnyálmirigyet, vékonybelet és patkóbelet kapott. Az egyetemi klinikán végrehajtott beavatkozás 18 órán át tartott.

Első lépésben a szerveket kiemelték a donorból, majd megtisztították, lehűtötték, és alig öt órával később beültették a páciensnek. A hölgy jelenleg az intenzíven fekszik, állapota stabil, közölte a kórház.

Az elsők között Európában

Az orvosok nem közöltek adatokat a donorról, utaltak viszont arra, hogy a többszörös transzplantációk során beültetett szervek rendszerint egyetlen személyből származnak.

Ilyen nagyságrendű átültetés eddig az USA-ban fordult elő, és alig néhány esetben sikerült. A beavatkozás Európában is az elsők közé tartozik, jelentette ki Gustaf Herlenius sebész a svéd TT hírügynökségnek.

A Sahlgrenska klinika 1998 óta már hét betegén végzett többszerves átültetést. Arra viszont mostanáig nem volt példa, hogy hat szervet egyszerre ültessenek át. Az eddigi multitranszplantált betegek közül három az operációt követően meghalt.