Ágnes
-1 °C
2 °C

Trauma ellen traumabogyó

2006.01.23. 16:35
Amerikai orvosok gyógyszerrel előznék meg a poszt-traumatikus stressz betegség kialakulását. A szer megakadályozná az éles emlékek kialakulását nemi erőszak áldozatainál, természeti katasztrófák vagy háborús borzalmak túlélőinél.

A poszt-traumatikus stresszt (PTSD) először a vietnami háború veteránjain diagnosztizálták. A traumát átélő emberek 14-24 százalékánál kialakul a betegség: időről időre visszaflesselnek, miközben a stressz fizikai tüneteit is újra átélik.

James McCaugh, a Kaliforniai Egyetem emlékezet- és tanuláskutató központjának igazgatója a PTSD gyógyításánál alkalmazott többé-kevésbé sikeres mentáltornás módszerek mellett tablettát is bevetne a traumatikus emlékek ellen.

McGaugh és kollégája Larry Cahill korábbi kutatásaik során kimutatták, hogy az emlékek rögzüléséhez időre van szükség. Az emlék lassan megalvad, megszilárdul, és elhalványul. Kivétel lehet a traumatikus emlék, amely változatlan élességgel térhet vissza hosszú évtizedekig.

Stresz hatására adrenalin és egyéb akcióhormonok kerülnek a véráramba. Az agyban tobzódó stresszhormonok befolyásolják az emlékek kialakulását.

Ebbe szólhat bele a propanolol. A propanolol egy úgynevezett béta-blokkoló szer, amely könnyedén átjut agy-vér gáton a stresszhormonok csipkedte neuronokig.

Amikor az elme előhív egy emléket, az újraíródik. A propanolol megakadályozhatja a stresszes emlékek újraíródását, idővel elhalványítja azokat.

A propanololt jelenleg széles körben alkalmazzák magas vérnyomás ellen.

Kísérletezés

Az első kísérleteket a szerrel Roger Pitman, harvardi pszichiáter végezte. 10 napon át propanololt adott baleseten vagy nemi erőszakon átesetteknek. Három hónappal később az alanyok hangfelvételről hallgatták meg saját beszámolójukat az őket ért traumáról, miközben mérték szívritmusukat, a tenyér izzadását, illetve a homlokon található izmok feszültségét. A nyolc személy, aki kapott a szerből kevesebb stresszes tünetet mutatott, mint azok, akik placebót kaptak. Az eredménnyel azonban volt egy kis baj: a két csoport tünetei között nem mutatkozott eléggé markáns különbség, ami arra utal, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Időközben francia kutatók publikáltak olyan kísérleteket, amelyek igazolják, hogy a propanolol enyhítheti a poszt-traumatikus stresszt.

Etikai aggályok

A potenciális gyógymód iránt azonban korántsem osztatlan a lelkesedés. A kritikusok szerint például a nemi erőszak áldozatainak emlékeit elolvasztó kezelés megakadályozhatja, hogy az elkövetők ellen tanúskodjanak.

McGaugh az amerikai elnöki bioetikai bizottság is meghallgatta az agymosás mellékhatásairól.

"Nem mondtak semmit, de aztán mégis csak rám szálltak" - meséli.

A bizottság elnöke, Leon Kass közölte: a fájdalmas emlékeknek céljuk van, és ezek az emberi lét részei. McGaught ez felháborította.

"Ha egy katona megsebesül, mindent megtesznek, hogy újra összerakják, de ha az idegei kivannak, azt mondják 'szedd össze magad, ez normális'."

Hozzátette: a szer nem éget lyukakat az emlékezetbe, és nem okoz amnéziát.

A pszichiáterek valószínűleg örülnének, ha altatón és anidepresszánsokon kívül mást is felírhatnának a PTSD-seknek. A kutatóorvosok egyelőre szkeptikusak a propanolol hosszú távú hasznával kapcsolatban.