Gusztáv
-4 °C
1 °C

A T-Rex dögevő volt

2007.06.06. 16:19
A Stanford egyetem kutatói ledöntötték a Jurassic Parkban felépített bálványt: a szuperragadozó mítosza hamis, a T-Rex lassú volt és úgy fordult mint egy pótkocsis teherautó; következtetésképpen nem is lehetett veszélyes vadász, inkább dögevő.

Lehangoló hírekkel szolgál a Stanford egyetem tudóscsapata a Jurassic Park filmek által ősállat-sztárrá tett Tyrannosaurus Rex rajongóinak. Az amerikai kutatók a T-Rex mozgásának és biomechanikájának számítógépes modellezése során arra jutottak, hogy a brutális külsejű T-Rex valószínűleg csak az óránként negyven kilométeres sebességet tudta elérni futás közben, a manőverezés pedig különösen gyenge pontja volt; 45 fokos irányváltoztatáshoz több másodpercre is szüksége lehetett.

A dögevő király

Az is kiderült, hogy a dinoszauruszok királya jóval nehezebb volt, mint azt eddig gondolták: eddig 3-4 tonnára becsülték egy kifejlett egyed tömegét, ami a számítógépes modell szerint inkább 6-8 tonna volt.

A filmekben villámgyors, legyőzhetetlen ragadozóként bemutatott T-Rex ezek szerint inkább csak "optikai tuningban" jeleskedett, de ezekkel a képességekkel aligha folytathatott sikeresen vadászó életformát. Valószínűleg inkább elhullott állatok tetemeiből táplálkozott.

A dinó a basszusra indul be

Szintén a dinoszauruszokkal kapcsolatos az a tanulmány, amit az Amerikai Akusztikai Társaság konferenciáján ismertettek német tudósok. A kutatók a krokodilok hallószervének (ami mai ismereteink szerint eléggé hasonlít az egykori dinoszauruszok fülére) tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy a dinók hallása elég gyenge volt.

A hatalmas állatok csak az alacsony frekvenciájú, hangokat érzékelték - ez szintén tipikusan nem olyan képesség, ami jó vadásszá tenne egy állatot. "Logikus, hogy a dinoszauruszok a mély hangokat érzékelték, hiszen ebben a tartományban vannak azok a zajok is, amelyeket ők maguk keltenek" - magyarázta a tanulmány egyik szerzője.