Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mérgező vegyszer a baktériumölő szappanban

2003.04.16. 15:23
A baktériumölő szappanokban megtalálható triclosan a napfény hatására szennyező vegyi anyaggá alakulhat át, sőt, az is lehetséges, hogy szennyvíztisztítás során még mérgezőbb anyag keletkezik belőle.
A baktériumölő tisztítószerek egyre népszerűbbek, holott nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre azok hatékonyságáról. A triclosan egyike a leggyakrabban használt antibakteriális hatóanyagoknak.

Eddig is tudtunk róla

A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy adott laboratóriumi körülmények között a triclosanból egy enyhe dioxin keletkezik. A dioxinok különböző egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, ugyanis hosszú ideig nem bomlanak le és felhalmozódhatnak az ember szervezetében, később komoly problémákat, pédául rákot okozva.

A Minnesota Egyetem kutatói felfedezték, hogy a triclosanból akkor is dioxin keletkezik, ha a vízbe kerülve napfény éri. Ennek során egy enyhén mérgező anyag keletkezik, amelynél a legveszélyesebb dioxinok körülbelül százötvenezerszer mérgezőbbek.

Kikerülhet a természetbe

A tudósok ugyanakkor attól félnek, hogy a szennyvíztisztító telepeken a triclosant is tartalmazó vízben a klóros kezelés hatására sokkal erősebb anyagok keletkezhetnek. Dr. Kristopher McNeill a BBC-nek elmondta, hogy a klórral való folyamatos érintkezés és a napfény együttes hatására sokkal mérgezőbb dioxin keletkezhet, amely végül a kikerül a természetbe. Egy kollégája, Dr. William Arnold arra mutatott rá, hogy egy szennyező anyag eltűnése nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel leszámoltunk veszélyforrásokkal. "Előfordulhat, hogy csak egy másik veszélyes anyaggá alakul át."

A táplálékláncot mérgezi

A kutatók szerint az erősen mérgező dioxinok kis mennyiségben is veszélyesek, mivel könnyen bekerülnek a táplálékláncba. Clare Oxborrow, a Friends of the Earth (A Föld barátai) szervezet munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy már megpróbálták betiltatni a triclosan használatát. "Minden olyan anyag nyugtalanító, amely ilyen mértékben képes felhalmozódni a testünkben. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a triclosan állatokban befolyásolja az endokrin rendszer működését.