Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hódít a Trikke-láz

2004.06.16. 10:40
A Trikke használójának nem kell lábát a földre téve lendületet vennie, nem kell pedáloznia sem, mégis akár harminc kilométeres sebességre képes, és emelkedőn is lehet vele haladni. Kitalálói az amerikai bicikli- és robogópiac öt százalékát szeretnék megszerezni találmányukkal.
Gildo Beleski brazil feltaláló és az egykor nagy népszerűségnek örvendő rollerekkel kereskedő üzletember, John Simpson fogott össze a Trikke elnevezésű mutáns roller-robogó fejlesztésében.

A legújabb generációs tricikliszerű robogó húsz és negyvenezer forintnak megfelelő összegért kapható. Elődeitől, amelyeket elsősorban lejtőn való száguldásra használtak, a Trikke abban tér el, hogy az emelkedőkön is kiválóan üzemel. Készítői szerint éppen ez az a jellemzője, ami miatt pillanatokon belül rendkívül népszerűvé válik majd.

Nem kell pedálozni, nem kell hajtani

"Zavarba jöttem, amikor Beleskit először láttam ezen az abszurd járműven három évvel ezelőtt, de hamar megváltozott a véleményem, amikor megláttam milyen könnyű irányítani" - mondta John Simpson. "Nem kell lábbal hajtani, de még pedálozni sem, és mégis közel harminc kilométer per órás sebességet lehet elérni vele" - fogalmazott.

A trikkerező a hátsó kerekek felé erősített lábtartón áll, és a görkorcsolyázáshoz, illetve a síeléshez hasonló oldalra dőlő egyensúlyozó testmozgással és láb-fordítással irányítja a járművet, illetve a kormányon található fékekkel lassít.

Európán keresztül

A Trikker elődje, a tricikli népszerűsége 2002-ben ívelt fel, amikor néhány hollywoodi színész, többek között Jennifer Aniston, Timothy Hutton és David Spade is ezt a járművet választotta a városi közlekedéshez. Mára a színészek mellett Jimmy Evans triciklikalandor jóvoltából az amerikai menedzserréteget is megfertőzte a trikkerezés lehetősége. Evans úgy döntött, miután korábban átrobogózott Ausztrálián, keresztülbiciklizett az Egyesült Államokon, idén nyáron a Trikket választja, keresztül hajt vele Európán, és az Olimpia kezdetére Görögországba érkezik.

A Trikker kitalálói a bicikli- és robogóhasználók körét szeretnék megcélozni, és annak ellenére optimisták, hogy évente 18 millió biciklit értékesítenek az Egyesült Államokban. "Amennyiben a kerékpárpiac öt százalékát megszerezzük, ami nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak az elkövetkező három évben, folytathatjuk üzleti terveinket" - mondta Simpson.