Judit
2 °C
7 °C

A tripper a legerősebb élőlény

2008.04.15. 16:00
Amerikai tudósok a gonorrhoea, vagyis a tripper baktériumát vizsgálva meglepő felfedezésre jutottak: az organizmus saját testsúlyának százezerszeresét képes elhúzni – írja a New Scientist.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói Michael Sheetz vezetésével a tripper (népies nevén kankó) baktériumát, a Neisseria gonorhoeae-t vizsgálták. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a parányi élőlény hogyan használja filamentumait, vagyis azokat a mozgékony, hosszú és összehúzódni is képes szálakat, amiket egyes baktériumok produkálnak. A kutatók előtt ismert volt, hogy a tripper kórokozója rendelkezik ilyen filamentumokkal és azokat mozgásra használja, de azt nem tudták, hogy az organizmus ezeket összenyalábolva megsokszorozza az erejét.

A tudósok az organizmust apró géldarabok közé helyezték, és azt figyelték, hogy mennyi baktérium tudja elmozdítani azokat. Az elektronmikroszkópos felvételeken azt látták, hogy a baktériumok olykor nem egy szállal, hanem több filamentum egyesített erejével ragadják meg és húzzák a géldarabokat. Ez az erő gyakran tízszer erősebbnek bizonyult, mint egy szál ereje, és a baktérium több órán keresztül fenn bírta tartani. A kutatóknak sikerült megmérniük az organizmus erejét, a baktérium akár egy nanonewtonnal is képes volt vonszolni a gélt, ami a testsúlyának nagyjából százezerszeresének megfelelő erő. Vagyis olyan, mintha egy százkilós ember elhúzná mondjuk ezt a tízezer tonnás hidat.

A kutatók szerint nincs még egy olyan élőlény, ami ilyesmire képes, ezért a baktérium filamentumait, illetve az azokban levő, összehúzódásért felelős proteint a legerősebb ismert biológiai motorként említik a felfedezést leíró tanulmányban. Az eredmény segíthet a gonorrhoea fertőzésének jobb megértésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?