Erzsébet
1 °C
4 °C

Megfejtették a rizs DNS-kódját

2002.04.05. 13:56
Két kutatás egyszerre készült el a rizs géntérképével. Az emberiség felének élelmezéséért felelős növénynek több génje van, mint az embernek.
A Science magazin új kiadásáben két kutatócsoport is jelentette, hogy teljesen feltérképezte a rizs genetikai állományát. Az emberiség több mint felének élelmezéséért "felelős" növény génszekvenciájának megismerése ellenállóbb és bővebben termő fajták kikísérletezését teszi lehetővé, de tanulságokkal szolgál a kukorica- és búzanemesítők számára is.

Oryzáék

A kutatások párhuzamosan folytak: a Pekingi Genetikai Intézet és a Washington Egyetem Genomközpontja a kínában honos rizs-alfaj, az indica szekvenálásában működtek együtt, míg a svájci Syngenta a nedvesebb éghajlatokon (például Japánban) vetett japonica alfajt térképezte fel.

A privát kutatóvállalat Syngenta különszerződést kötött a Science-szel a génadatbázis visszatartásáról. A cég a Celerához hasonlóan nem közli eredményeit a nyilvános genetikai adatbázisban a GenBankban sem - ellenben egyéni felhasználási szerződéssel várják a kedves érdeklődő kutatókat.

Az első szekvenált élelmiszernövény

A rizs japán variánsának feltérképezésén jelenleg egy nemzetközi konzorcium, az IRGSP is dolgozik. Az IRGSP lassabb, de pontosabb eredményeket szolgáltató módszereket használ a gén-dekódoláshoz - előrejelzéseik szerint azonban még idén előállnak a megfejtéssel.

A rizs, amely az első teljesen szekvenált élelmiszernövény, az ember negyvenezer génjével szemben mintegy hatvanezer génnel rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?