Erzsébet
1 °C
4 °C

Részecskegyorsítót építettek a britek

2007.02.07. 10:10
Az utóbbi harminc év legnagyobb brit tudományos vállalkozása ért révbe a napokban. Az Oxfordshire megye déli részén épült részecskegyorsító, a Diamond Light Source megnyitotta kapuit a lelkes tudósoknak.

A 300 millió fontos létesítmény építését Európa egyik legnagyobb kutatóintézete, a Central Laboratory of the Research Councils és a Wellcome Trust alapítvány támogatta. A részecskegyorsító öt focipályányi területet foglal el.

Sokoldalú sugárzás

A Diamond Light Source (DLS) szinkrotron, vagyis olyan részecskegyorsító, amelyben a mágneses tér és az elektromos tér folyamatos változtatásával állandó sugarú pályán tartják a majdnem fénysebességre gyorsított részecskéket. A körpálya sugara a DLS esetében nagyjából 90 méter. A létesítmény több tudományterület kutatásaiban is segíteni fog, a körpályán mozgó részecske által keltett sugárzást ugyanis bizonyos orvosi, kémiai és fizikai kísérletekre egyaránt fel lehet használni.

A szinkrotront körülvevő mérőhelyek közül eddig hét nyílt meg, mindegyikben más kutatáson dolgoznak. "Az első felhasználóinknak nagy tapasztalatuk van már a részecskegyorsítókkal. Egyesek a rák ellenszerét keresik, mások új adattárolási technikákat fejlesztenek, és akadnak olyanok is, akik a Naprendszer titkait kutatják" – nyilatkozta a BBC-nek a szinkrotron igazgatója, Gerhard Materlik.

Légifelvételek a DLS-ről (kép: diamond.ac.uk)

Nem kell repülni

A többi mérőhelyen anyagvizsgálatokat végeznek nagy nyomáson, holdkőzet és egyéb kőzetminták kémiai tulajdonságait kutatják és különböző biológiai minták viselkedéséről próbálnak többet megtudni. A tervek szerint 2011-ig évente 4-5 további mérőhely fog kiépülni a szinkrotron köré.

A brit tudósok eufóriában nyilatkoztak a létesítményről. "Az utóbbi két évben nagyjából ötvenszer kellett átrepülnöm egy franciaországi részecskegyorsítóhoz. A mintáink kényesek, és előfordult, hogy egy vizsgálat nem sikerült elsőre, és megint mehettem a reptérre. A Diamond óriási segítség nekünk" – fogalmazott Dave Stuart, az Oxfordi Egyetem proteineket kutató biológiaprofesszora.

Az országnak volt már korábban is szinkrotronja, a Daresburyben található Synchrotron Radiation Source (SRS), amely az első volt a hasonló létesítmények közül. A mára elavulttá vált SRS 2008-ban fog bezárni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?