Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

A tesztoszteron tehet a pénzügyi válságról?

2008.10.01. 14:40
Amerikai és svéd tudósok most megjelent tanulmánya szerint a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon szintje összefüggésben van azzal, hogy a férfiak mennyire hajlandóak kockázatot vállalni pénzügyletekben – írja a Live Science.

A tesztoszteron és a kockázatvállalás közti összefüggést már régebben sejttette több kutatás. Egy tanulmány szerint például a férfiak könnyebben vállalnak rizikót, mint a nők, a Cambridge Egyetem kutatói pedig arra jöttek rá, hogy a brókerek többet keresnek, amikor magas a tesztoszteronszintjük. Most először zajlott azonban olyan kutatás, ami kifejezetten a pénzügyi kockázatvállalás és a hormon közötti relációt kutatta.

Az ezt vizsgáló kísérleteket Coren Apicella, a Harvard Egyetem antropológusa és Anna Dreber, a Stockholmi Gazdasági Iskola munkatársa vezették, az eredményeket közlő tanulmány az Evolution and Human Behavior című szaklapban jelent meg. A tudósok száz, 18 és 23 év közötti férfitól (többnyire harvardi hallgatóktól) vettek nyálmintákat, majd az alanyoknak egy befektetési játékban kellett részt venniük. Mindannyian kaptak 250 dollárt, ebből kellett egy "fej vagy írás" játék eredményére feltenniük annyit, amennyit jónak láttak. Ha eltalálták az eredményt, a feltett összeg két és félszeresét kapták meg, ha nem, elvesztették a feltett pénzt. Az alanyok motivációját úgy növelték, hogy a játék végén egy személyt sorsolással kiválasztottak, és ő hazavihette a pénzt, amivel rendelkezett.

Azok a férfiak, akiknek a tesztoszteronszintjük az átlagosnál nagyobb volt, 12 százalékkal több pénzt kockáztattak a játékban, mint a többiek. "Bár a pontos okot nem ismerjük, biztosak vagyunk benne, hogy a tesztoszteron befolyásolja, miként viselkedik valaki kockázatos üzleti helyzetekben", kommentálta az eredményt Apicella. A kutató szerint evolúciós okai lehetnek az összefüggésnek: a férfiak a nőket akarják lenyűgözni azzal, hogy sokat kockáztatnak. A nyertesek ugyanis nagyobb eséllyel találhatnak párt: korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők párválasztáskor sokkal inkább figyelembe veszik a jelöltek anyagi helyzetét, mint a férfiak.

Talán a Wall Street-i brókerek is csak az evolúcióban betöltött szerepüknek megfelelően viselkedtek, amikor ügyleteikkel előidézték az elmúlt hetekben dúló amerikai gazdasági válságot – jut merész következtetésre a lap. A tanulmányt szintén feldolgozó Scientific Americannak nyilatkozva Dreber is hasonló kommentárt fűzött az eredményhez: "A nők óvatosabban, jobb stratégiával vesznek részt az üzleti játékokban, mint a férfiak. Több átlagos nővel az üzleti életben, talán a tőzsde is másként alakult volna."  • Vennék
  • Hírek