Orsolya
10 °C
21 °C

DNS-ből számítógép

2001.11.23. 09:26
Izraeli tudósok szerves számítógépet készítettek. Az eszköz egy pár billió DNS-láncot tartalmazó kémcső, amely másodpercenként egymilliárd számítási művelet elvégzésére képes.
A Weizmann Intézet Ehud Shapiro professzor vezette csapatát nem térítette el a technoszirének jóslatokkal dúsított éneke. A tudósok szigorúan a biológia tudománya felől közelítették meg az élővilág legelterjedtebb és leghatékonyabb adathordozóját, a DNS-t.

Bootolj!
A cél egy olyan szerves molekulákból álló hajzselé létrehozása volt, amely az ember által betáplált információt a helyes megoldásnak megfelelő információvá alakítja. Shapiróék kémcsöve 99,8 százalékos pontossággal dolgozott.

Analóg analóg

"Az élő sejt csodálatos molekuláris gépeket tartalmaz, amelyek a kódolt információt tartalmazó DNS- és RNS-láncokat manipulálják. Az ilyen molekulák működése alapjaiban nagyon hasonló a számítási feladatok megoldásához" - vázolja a professzor a Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás elvi alapjait. A molekuláris gépek nem mások, mint az enzimek, amelyek a típusuknak megfelelő feladatokat látnak el, a hibajavítástól kezdve a kristálycukor szétszedéséig.

"Mivel egyelőre nem tudunk enzimeket építeni, vagy létező enzimeket módosítani, a problémát úgy kellett megoldanunk, hogy a különböző természetes enzimeket kombináltunk, és megpróbáltuk őket rávenni, hogy a elvégezzék a megfelelő számítási feladatot."

Csak tömeg

A biokomputer alkatrészei rendkívül pirinyók, ezért nem lehet őket egyenként működtetni és tesztelni. Egy köbcentiméternyi DNS több információt tartalmaz, mint ezermilliárd CD-ROM.

A szerves számítógépben a DNS játssza a memória, a megbolondított enzimek pedig a processzor tranzisztorainak szerepét. A tudományos közlemény szerint a kutatócsoport kémcsövekben sikeresen előállította a legegyszerűbb számítógép modelljét, az automatont, amely megfelelő kérdésekre az "igaz" vagy "hamis" választ adja. A bioprocesszor energiaigénye minimális, beéri a maradékkal is.

Szupergyors géntérképezés

A mikrobiológia és a számítástechnika házasítását kutató tudományág viszonylag fiatal: az első kutatásokat alig egy évtizede Leonard Adleman kezdte el a Dél-Kaliforniai Egyetemen.

A kémcsőszámítógépen ugyan egyelőre nem lehet társas kvékmeccseket játszani. Ugyanakkor, mire a dolgok kifejlődnek, a DNS-enzim komputert kiválóan lehet használni genetikai rendellenességek sejten belüli korrigálására vagy szupergyors géntérképezésre.

Még később esetleg memóriabővítésként, Jókai Mór teljes életművéből kivett random idézetekhez.