A rossz TBC-terápia növelheti a betegek számát

2008.08.25. 11:55
Amerikai szakorvosok szerint a nem megfelelő terápia hatására szaporodhat a kiterjedten gyógyszerrezisztens tuberkulózisos (XDR-TB) esetek száma.

A Partners in Health elnevezésű program keretében bostoni orvosok a szibériai Tomszk városában található börtönben kezeltek tbc-fertőzött elítélteket és civileket. Salmaan Keshavjee, a Harvard Egyetem orvosi karának oktató kórházában, a Brigham and Women's Hospitalban évek óta a tuberkulózis terápiás lehetőségeit kutatja. Munkatársaival 608, többszörösen gyógyszerrezisztens (multidrogrezisztens, MDR) tuberkulózisbaktérium-törzzsel megfertőződött ember kezeléséről számoltak be. A pácienseket Tomszkban diagnosztizálták 2000 szeptembere és 2004 novembere között. Az esetek négy százalékában, 29 embernél találták meg a legveszélyesebb, kiterjedten gyógyszerrezisztens baktériumtörzset.

"Míg korábbi tanulmányok kezelhetetlennek vélték az XDR-TB-t, beszámolónk azt jelzi, hogy bár bonyolult, de agresszív szerekkel nem lehetetlen ezen páciensek terápiája" - áll Keshavjee nyilatkozatában. Jelentésük szerint az XDR-TB-vel fertőzött emberek közel felét, 48,3 százalékát sikerült meggyógyítaniuk. A programban résztvevő többi páciens kétharmada gyógyult meg.

A világ lakosságának mintegy harmada hordozza a gümőkórt okozó baktériumot, de csak töredéküknél fejlődik ki a betegség. A multidrogrezisztens tbc nem reagál a szokásos antibiotikumokkal való kezelésre. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint évente 490 ezer új MDR-TB-s esetet regisztrálnak világszerte.

Az XDR-TB ellenáll a gyógyszerek második nemzedékének is és hónapokig, akár évekig, antibiotikumokból összeállított koktél szükséges a terápiájához. A WHO adatai szerint eddig 45 országban igazolták jelenlétét. "Az XDR-TB esetében agresszív intézkedésre van szükség, beleértve a lehető legkorábbi pontos diagnózist és a szükséges ideig tartó, megfelelően megválasztott kezelést. Így lehetséges az XDR-TB miatti halálozások csökkentése, és a legveszélyesebb baktériumtörzs terjedésének visszafogása" - tette hozzá Keshavjee.  • Tippek
  • Hírek