József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyar siker a fiatal tudósok olimpiáján

2008.05.22. 16:30
Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium diákja harmadik díjat nyert Atlantában, a fiatal tudósok olimpiáján, amelyet az idén 59. alkalommal rendeztek meg.

A nemzetközi tudományos és műszaki versenyt évente más-más amerikai városban rendezik meg, és a világ legnagyobb ifjúsági tudományos és műszaki seregszemléje a 15-21 év közötti korosztály számára. A május 11-16. között Atlantában rendezett megmérettetésen 1500 tudományos és mérnöki projekt szerepelt.

A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében és támogatásával Spohn Márton, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese és az EU Fiatal Tudósok Versenyének első díjasa vett részt a versenyen. Projektjében a növények kártevők elleni védekezését vizsgálta, és magyarázatot adott arra, hogyan tudja a növény időben és koncentráltan felszabadítani önvédelmi vegyületeit, annak ellenére, hogy azok lassan termelődnek.

A Magyar Innovációs Szövetség közleménye a kutatás jelentőségével kapcsolatban rámutat, hogy alkalmazása révén jelentősen csökkenhet a környezetkárosítás, mivel feleslegessé válik a növényvédő szerek, permetek használata.

A növények önvédelmét a furanolabdánok elnevezésű szerves vegyületcsalád látja el. Ezek reakcióit vizsgálja a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium diákja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A gyakorlatban ez növényi kivonatok kromatográfiás és spektroszkópiás elemzését jelenti, számítógépes modellszámításokat, valamint mikroszkópos szövettani vizsgálatokat.

"Az elvégzett vékonyréteg- és gázkromatográfiás vizsgálatok során azonosítottam az egyes növényekben található furanolabdánokat, megfigyeltem szintézisük utolsó lépését" - magyarázta Spohn, aki idén esedékes érettségije után reményei szerint az ELTE biológus szakán folytathatja tanulmányait.