Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az év legjobb tudományos fotói

2007.10.01. 14:41
Az amerikai nemzeti tudományos alap bemutatta 2007 legjobb tudományos fotóit és grafikáit. A versenyre huszonhárom országból több mint kétszáz tudós jelentkezett.

Az amerikai tudományos szervezetek a Science magazinnal közösen minden évben díjazzák a legjobb tudományos fotókat. A kétszáz jelentkezőből tízen kaptak díjat vagy dicséretet.

Fotó kategóriában két első helyezett van, az egyik képen egy roppant egyszerű élőlény, az Atlanti-óceánban élő Chondrus crispus nevű alga látható, amelyben fontos gyógyászati alapanyagok vannak. Az algából kivont poliszacharid-típusú vegyületet az élelmiszergyártók állományjavítóként használják, de kutatások kimutatták, hogy a rákot okozó humán papillomavírus ellen is védelmet nyújt. A képet Andrea Ottesen, a marylandi egyetem munkatársa készítette.

Vörös alga

A másik díjazott fénykép olyan, mintha ezen is egy vízben élő furcsa szerzet lenne, noha valójában az emberi orr belső felépítéséről láthatunk komputertomográf felvételt. A különféle színű foltok a koponyában lévő üregeket jelölik. A fényképet a hongkongi Pamela Youde Nethersole Eastern kórházban dolgozó Kai-hung Fung készítette, amikor egy pajmirigy problémáktól szenvedő 33 éves kínai nőt vizsgált.

Orr

Nem interaktív média kategóriában Donna DeSmet és Jason Guerrero háromdimenziós animációja lett az első helyezett. A képet egy animációból vették ki, amelyen látható, amint a nikotin az idegsejteket stimulálja.

Támad a nikotin

Kenneth Breuer, David Willis és Mykhaylo Kostandov egy igen apró, csupán ötven grammos gyümölcsevő denevérről készített modellt. A Dél-Ázsia dzsungeleiben röpködő állatot beeresztették egy szélcsatornába, ahol lézerekkel és kifinomult kamerarendsszerrel figyelték meg piciny szárnyainak csapkodását. Ezzel az infografika kategória díját nyerték el.

Így repül a denevér