Marcell
19 °C
32 °C

Az év legjobb tudományos fotói

2007.10.01. 14:41
Az amerikai nemzeti tudományos alap bemutatta 2007 legjobb tudományos fotóit és grafikáit. A versenyre huszonhárom országból több mint kétszáz tudós jelentkezett.

Az amerikai tudományos szervezetek a Science magazinnal közösen minden évben díjazzák a legjobb tudományos fotókat. A kétszáz jelentkezőből tízen kaptak díjat vagy dicséretet.

Fotó kategóriában két első helyezett van, az egyik képen egy roppant egyszerű élőlény, az Atlanti-óceánban élő Chondrus crispus nevű alga látható, amelyben fontos gyógyászati alapanyagok vannak. Az algából kivont poliszacharid-típusú vegyületet az élelmiszergyártók állományjavítóként használják, de kutatások kimutatták, hogy a rákot okozó humán papillomavírus ellen is védelmet nyújt. A képet Andrea Ottesen, a marylandi egyetem munkatársa készítette.

Vörös alga

A másik díjazott fénykép olyan, mintha ezen is egy vízben élő furcsa szerzet lenne, noha valójában az emberi orr belső felépítéséről láthatunk komputertomográf felvételt. A különféle színű foltok a koponyában lévő üregeket jelölik. A fényképet a hongkongi Pamela Youde Nethersole Eastern kórházban dolgozó Kai-hung Fung készítette, amikor egy pajmirigy problémáktól szenvedő 33 éves kínai nőt vizsgált.

Orr

Nem interaktív média kategóriában Donna DeSmet és Jason Guerrero háromdimenziós animációja lett az első helyezett. A képet egy animációból vették ki, amelyen látható, amint a nikotin az idegsejteket stimulálja.

Támad a nikotin

Kenneth Breuer, David Willis és Mykhaylo Kostandov egy igen apró, csupán ötven grammos gyümölcsevő denevérről készített modellt. A Dél-Ázsia dzsungeleiben röpködő állatot beeresztették egy szélcsatornába, ahol lézerekkel és kifinomult kamerarendsszerrel figyelték meg piciny szárnyainak csapkodását. Ezzel az infografika kategória díját nyerték el.

Így repül a denevér