Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Ártalmas az egészségre a túlóra

2005.08.19. 09:29
A túlóra vagy a hosszú munkaidő a munka jellegétől függetlenül is jelentős mértékben megnöveli a balesetek és betegségek kockázatát - derül ki az eddigi legátfogóbb felmérésből, amelyet a jövő hónapban közöl az Occupational and Environmental Medicine című szaklap.

A témával foglalkozó korábbi tanulmányok csak egyes foglalkozások, illetve iparágak esetében találtak összefüggést a hosszabb munkaidő és a gyakoribb balesetek, illetve megbetegedések között. Allard Dembe amerikai docens szerint viszont nem egyszerűen arról van szó, hogy a veszélyes munkát végzők általában is többet dolgoznak. A hoszszú munkaidővel, de még inkább a túlórával járó fáradtság és stressz, valamint az a szorongató érzés, hogy "már nem ezt kellene csinálni", a munka jellegétől függetlenül növeli a kockázatot - állítja több mint 110 ezer, 1987 és 2000 közötti amerikai foglalkoztatási időszak adatainak elemzése után. (A foglalkoztatási időszak egy munkavállaló egy cégnél eltöltött idejét jelenti, vagyis egy ember többször is a mintába kerülhetett.) A Dembe látókörébe került mintegy 5100 munkahelyi baleset vagy munkával összefüggő betegség több mint fele olyan alkalmazottakat sújtott, akik az átlagosnál hosszabb munkaidőben vagy túlórában dolgoztak - írja a Bloomberg.

Balesetveszélyes

A statisztikai adatokat most első ízben életkorral, nemmel, iparággal és foglalkozással is kiigazítva a kutató megállapította, hogy a túlórában dolgozók 61 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek balesetet vagy betegednek meg. Ami a hosszú munkaidőt illeti, napi 12 óránál több munka 37, heti 60 óránál több pedig 23 százalékkal növeli a kockázatot. Az ingázással töltött idő ugyanakkor nem bizonyult veszélyesnek.

A korábbi tanulmányok a túl sok munkát szívbántalmakkal, fáradtsággal, stresszel, depresszióval, csontrendszeri megbetegedésekkel, krónikus fertőzésekkel, cukorbetegséggel, általános egészségügyi panaszokkal, sőt még halálesetekkel is összekapcsolták. Dembe 35 százalékos előfordulási aránnyal a csontrendszeri megbetegedéseket hozta ki listavezetőnek, ezeket pedig 25 százalékkal a vágások, sérülések követik.

Összehasonlítás
Az Egyesült Államokra kapott adatok összevethetők lennének Nyugat-Európával és Ázsiával is - állítja Dembe, aki támogatja az EU terveit a heti munkaidő 48 órás maximálására. Az unió soros elnökségét betöltő és a korlátozást ellenző Nagy-Britanniában az alkalmazottak 14 százaléka, 3,6 millió ember dolgozik heti 48 óránál többet. A brit szakszervezeti szövetség szerint a tanulmánynak rá kellene ébresztenie a munkaadókat, hogy nekik sem érdekük hosszú munkaidőt előírniuk alkalmazottaiknak. A szövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki a munka miatti fáradtsága miatt balesetet okoz, akkor annak mások is áldozatává válhatnak.