Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ártalmas az egészségre a túlóra

2005.08.19. 09:29
A túlóra vagy a hosszú munkaidő a munka jellegétől függetlenül is jelentős mértékben megnöveli a balesetek és betegségek kockázatát - derül ki az eddigi legátfogóbb felmérésből, amelyet a jövő hónapban közöl az Occupational and Environmental Medicine című szaklap.

A témával foglalkozó korábbi tanulmányok csak egyes foglalkozások, illetve iparágak esetében találtak összefüggést a hosszabb munkaidő és a gyakoribb balesetek, illetve megbetegedések között. Allard Dembe amerikai docens szerint viszont nem egyszerűen arról van szó, hogy a veszélyes munkát végzők általában is többet dolgoznak. A hoszszú munkaidővel, de még inkább a túlórával járó fáradtság és stressz, valamint az a szorongató érzés, hogy "már nem ezt kellene csinálni", a munka jellegétől függetlenül növeli a kockázatot - állítja több mint 110 ezer, 1987 és 2000 közötti amerikai foglalkoztatási időszak adatainak elemzése után. (A foglalkoztatási időszak egy munkavállaló egy cégnél eltöltött idejét jelenti, vagyis egy ember többször is a mintába kerülhetett.) A Dembe látókörébe került mintegy 5100 munkahelyi baleset vagy munkával összefüggő betegség több mint fele olyan alkalmazottakat sújtott, akik az átlagosnál hosszabb munkaidőben vagy túlórában dolgoztak - írja a Bloomberg.

Balesetveszélyes

A statisztikai adatokat most első ízben életkorral, nemmel, iparággal és foglalkozással is kiigazítva a kutató megállapította, hogy a túlórában dolgozók 61 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek balesetet vagy betegednek meg. Ami a hosszú munkaidőt illeti, napi 12 óránál több munka 37, heti 60 óránál több pedig 23 százalékkal növeli a kockázatot. Az ingázással töltött idő ugyanakkor nem bizonyult veszélyesnek.

A korábbi tanulmányok a túl sok munkát szívbántalmakkal, fáradtsággal, stresszel, depresszióval, csontrendszeri megbetegedésekkel, krónikus fertőzésekkel, cukorbetegséggel, általános egészségügyi panaszokkal, sőt még halálesetekkel is összekapcsolták. Dembe 35 százalékos előfordulási aránnyal a csontrendszeri megbetegedéseket hozta ki listavezetőnek, ezeket pedig 25 százalékkal a vágások, sérülések követik.

Összehasonlítás
Az Egyesült Államokra kapott adatok összevethetők lennének Nyugat-Európával és Ázsiával is - állítja Dembe, aki támogatja az EU terveit a heti munkaidő 48 órás maximálására. Az unió soros elnökségét betöltő és a korlátozást ellenző Nagy-Britanniában az alkalmazottak 14 százaléka, 3,6 millió ember dolgozik heti 48 óránál többet. A brit szakszervezeti szövetség szerint a tanulmánynak rá kellene ébresztenie a munkaadókat, hogy nekik sem érdekük hosszú munkaidőt előírniuk alkalmazottaiknak. A szövetség arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki a munka miatti fáradtsága miatt balesetet okoz, akkor annak mások is áldozatává válhatnak.