Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egy egyszerűsítéssel közelebb a kvantumszámítógéphez

2004.12.09. 14:40
A kvantumszámítógépek a ma használatos szuperszámítógépeknél sok nagyságrenddel gyorsabban oldanak majd meg nagyon bonyolult számítási problémákat. Azt elérni azonban, hogy a kvantumrészecskék (atomok, elektronok, fotonok) egy ilyen gépben azt tegyék amit kell, rendkívül komoly probléma.

A California Egyetem és a Maryland Egyetem munkatársai egy lépéssel közelebb hozták a gyakorlatban is működő kvantumszámítógépeket, mivel kidolgoztak egy egyszerűbben megalkotható kvantumbitet. A kvantumbitek a hagyományos bitekhez hasonlóan bináris (1 vagy 0) értéket vehetnek fel.

Az új kontrukció megkerüli a kvantumbitek spinjének méréséhez szükséges extrém pontosságot. A kvantumbit egy részecske, amely az óramutató járásával egyező vagy ellenkező irányú pördületet vesz fel - ez tartalmazza bináris információt.

Kezesebb részecskék

Az architektúra elektronspinre épül a nehezebben mérhető atomspin helyett. A kvatumbiteket atomok közti mágneses kölcsönhatás köti össze az egymás közelében tartózkodó elektronok kölcsönhatása helyet. Mágneses kölcsönhatásban rendszerint minden kvantumbit állandóan kötésben van a többi kvantumbittel.

A kutatók kidolgoztak egy módszert, amellyel a összeköthetőek és szétválaszthatóak az ilyen bitek. A részecskék ezzel módszerrel távolabbra helyezhetők egymástól, mint az előző konstrukciókban. Ez lehetővé teszi, hogy egy viszonylag egyszerű eljárással ionágyúból lőjék ki őket apró félvezetőkre, amelyek megőrzik spinjüket.

A rendszer kidolgozói szerint legalább egy évtizedbe telik, mire egy pár kvantumbites működő eszközt tudnak építeni. A szakértők szerint két évtizedre vagyunk a valódi működő kvantumszámítógéptől.