Szilárda
0 °C
6 °C

Agyturbó belülről

2005.11.12. 21:42
Elmentem egy agyturbókúrára, és tíz perc alatt megtanultam németül - azt, hogy "pizzaform". A többire nem emlékszem, bár állítólag minden ott van az agyam mélyrétegeiben. Ha van kedvem hozzá, a Brainturbo szakképzett pszichológusai kétszázezerért kiszedik, amit belém tettek.

Hátradönthető bőrfotelben fekszem egy budai ház legfelső emeletén, egy lakásból kialakított iroda kisszobájában. Fülemen fejhallgató, orromon szemüveg, ami egy monitor képét vetíti elém. Agyhullámaimat a fejemre tépőzárazott pánt, vérnyomásomat a két csuklómra erősített, drótban folytatódó csipeszek továbbítják egy laptopra. Nem, nem infarktus: jobb híján az agyamat turbóztatom éppen. A gép azon mesterkedik, hogy levigyen alfába, majd védtelenségemet kihasználva a fejembe, pontosabban az agyam mélymemóriájába verje a német nyelvet alap-, közép- vagy középhaladó szinten. Bármelyik jól jön, mert egy mukkot sem tudok németül.

Kicsit félek, pedig mielőtt elindultam, jól átgondoltam mindent. A legrosszabb, ami történhet, az, hogy szétcseszik az agyamat, de ha a tízperces bemutató alatt szét tudják cseszni az agyamat, akkor megérdemlem. A második legrosszabb dolog, ami történhet, hogy úgy járok, mint Johnny Mnemonic a róla elnevezett filmben: kiderül, hogy túl kicsi az agyam, vagy a német nyelv túl nagy, nem fér belém, betelik a memória, még mielőtt betöltődne a teljes igeragozás kivételestül, és puffertúlcsordulás áldozatává válok, és szégyenszemre vérző orral kullogok el az agyturbó hazai fellegvárából.

Pizzaforma alfában

De mi az az Arvisura?
"Az Arvisura egy nagy terjedelmű, összefüggő, térben és időben igen nagy távolságot átfogó, jelentős irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilágán keresztül mutatja be a magyar nép régmúltját. Közelebbről: a 24 Hun Törzsszövetség sámánjainak rendszeresen írt és őrzött hagyománya. Műfaját nehezen lehetne beazonosítani, leginkább a rege világához áll közel. A monumentális, mégis egységes történeti rendszer, amely e munkát olvasva elénk tárul, a történelem előtti, számunkra már mitologikus időkből szinte napjainkig vezet."
Forrás: arvisura.freeweb.hu
- Három év alatt senki nem panaszkodott - nyugtat a megtermett, szakállas Temesi László, a magyar-, sőt világszabadalomként hirdetett Brainturbót jegyző cég, az Arvisura -2003 Rt. oktatási igazgatója. - A gyerekek két- és hatéves koruk között alfaállapotban élik életüket, és akkor a legfogékonyabbak - mondja, mielőtt a székbe invitál. - Ugyanebbe az állapotba visszük le magát is. Ha közben elalszik, a gép sípol, és felébreszti.

Az Arvisura által használt módszer az idegi visszacsatoláson alapul: a fejpántban és a csuklócsipeszekben lévő érzékelők folyamatosan mérik az agy és a vérkeringés állapotát , a szemüvegben látható kép és a fejhallgatóban hallható búgó hang pedig ennek megfelelően változik, hogy fenntartsa az üdvözítő alfaállapotot.

Mint azt a Brainturbo szájtján olvasható, a módosult tudatállapotnak nevezhető alfaállapotban az agy fokozott mértékű memorizálásra képes, ráadásul közvetlenül a hosszú távú memóriában tárolja el az információt - a klasszikus tanulással ellentétben, amely során a tanultak a rövid távú memóriában rögzülnek.

Tűzijáték, eső, hó

#alt#
Forrás: Brainturbo.hu
Fekszem a fotelben. A demó pszichedelikus tűzijáték-animációval indul - Timothy Leary álmodhatott ilyeneket -, aztán tovább durvul a dolog, először az alfaállapotot előidézni hivatott búgást hallom a fejhallgatóban, utána emberek kezdenek beszélgetni, úgy tippelem, németül. Amit mondanak, zölddel kiemelve megjelenik a szemüvegemen, balra az eredeti nyelven, jobbra magyarul, de olvasnom nem szabad - a kettő közé kell néznem.


- Esik a hó. És ott? - kérdezi egy női hang.
- Esik az eső - válaszolja egy férfi, akit németül Peternek, magyarul Petrának hívnak. Beleborzongok.

Elhangzik még egy hosszú telefonszám, amelyben biztos volt nulla meg kilences, de a többire nem emlékszem. Nem tudom, alfaállapotba kerülök-e, valami mindenesetre történhetett, mert a gép elmélyíti a párbeszédek alatt búgó hangot - talán elfogytak az agyhullámaim, talán megszűnt a vérnyomásom. Annyi biztos, hogy szívesen elaludnék, de ébren tart a kíváncsiság. Az igazgató közben a hátam mögött tüsténkedik, a szemüvegben látom, hogy mozog a kurzor, az igazgató ide-oda kattintgat a kontroll-laptop képernyőjén. A párbeszéd után szószedet következik, amiből egyetlen dologra emlékszem: a pizzaformára, amit németül úgy mondanak, hogy pizzaform. Nem is gondoltam, hogy létezik olyan, hogy pizzaforma. Németül pláne nem.

A többi is megvan állítólag - valahol agyam mélyrétegeiben. Csakhogy ahhoz én nem férek hozzá.
- És most akkor mi lesz? - kérdezem az igazgatót.

Kétszáz rugóért előszedik

Az igazgató elmondja, hogy a tanfolyam összesen negyven órás, és kétszázezer forintba kerül. Az oktatás két, egymást váltogató részből áll, egy alkalom gépi alfa, amikor az agyba hatol az információ (angol és német a kínálat), és egy nap előhívás, amit szakképzett pszichológusok végeznek, akik úgy szedik majd elő belőlem a német esőt és német havat, mint terapeuta kollégáik a páciensekből gyerekkoruk mélyre temetett szörnyűségeit. A Brainturbo napi egy, negyvenöt perces szeánszot javasol, így két hónap alatt simán végzek, de ha akarom, elég csak húsz órára befizetni.

És akkor majd le tudom tenni a nyelvvizsgát? Legalább az alapfokút? - kérdezem.

- Hát nyelvvizsgázni, azt nem - mondja az igazgató. - El tud utazni, kint tud beszélgetni, el tud menni egy kocsmába, de nyelvvizsgázni nem. Ott nyelvtan is kell, és mi nyelvtant nem tanítunk.

Ha érdekel, jelentkezzem. Beszállok a liftbe, furcsán szédelgek, rossz gombot nyomok meg, és véletlenül az alagsorban kötök ki. Lehet, hogy még jelentkezem. Teli van az agyam mélyrétege értékes információval. Még az is lehet, hogy kívülről tudom A szellem fenomenológiáját.