Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kódbuherátor kapta Turing-díjat

2007.02.21. 15:23
Először nyerte el nő a számítástechnika legnagyobb elismerését, a Turing-díjat. Fran Allen úttörő szerepet játszott a programkód optimalizálásában, a műveletek párhuzamosításban és a fordítóprogramok fejlesztésében.

Eredetileg matektanárnak készült Fran Allen, és 24 éves korában - 1957-ben - csupán azért jelentkezett az IBM fejlesztői csapatába, hogy finanszírozni tudja tanulmányait. Végül azonban negyvenöt éven át az informatikai óriáscégnél maradt, és a szoftverfejlesztés elismert úttörőjévé vált. E négy évtized java részét a Thomas J. Watson kutatóközpontban töltötte el, ahonnan 2002-ben ment nyugdíjba.

Nőket a gépek elé


Forrás: IBM

llent eredetileg azért vették fel az IBM-hez, hogy a cég tudósait megtanítsa a Fortran programnyelv használatára, amelyet három hónappal az érkezése előtt mutattak be. Allen azonban nemcsak tanított, sokat foglalkozott a fordítóprogram továbbfejlesztésével, optimalizálásával is, és olyan algoritmusokat hozott létre, amelyeket ma is világszerte használnak. Ezek a programok alakítják át az emberek által is könnyen megérthető programozási parancsokat olyan kóddá, amelyet a hardver is megért. Munkájának óriási hatása volt, mivel a hatékonyság növelésével nagyobb szoftvereket lehetett készíteni, és így a számítógépekkel egyre komolyabb problémákat lehetett megoldani, az időjárás-előrejelzéstől kezdve a gének dekódolásáig.

A százezer dolláros pénzjutalommal járó Turing-díjat a számítástechnika Nobel-díjának tartják, és olyan elismert szakemberek kapták meg, mint például Vint Cerf és Robert Kahn, akik az internet alapjait fektették le, a mesterséges intelligencával foglalkozó Marvin Minsky, valamint Douglas Engelbart, a számítógépes egér feltalálója. Allen az első nő a nyertesek listáján, és bár nem a neme miatt választották ki, nagy hatással lehet a számítástechnika területén dolgozó nőkre.

Ruzena Bajcsy, a díjkiosztó bizottság elnöke szerint Allen díja megmutatja a nőknek, hogy ha elég okosak és keményen dolgoznak, akkor ők is nyerhetnek, a Turing-díj nem a férfiak kiváltsága. Allen egyébként a jutalmat a számítástechnikával foglalkozó nők támogatására szeretné fordítani.

Áttörés volt

A Fortran 1957-ben áttörés volt a számítástechnikában, mert lehetővé tette, hogy a tudósok leginkább a tudományos problémákkal foglalkozzanak, és hogy ne kelljen bajlódniuk bonyolult programkódokkal is. Akkoriban ugyanis a számítógépet még nem a ma elterjedt, viszonylag természetes nyelveken programozták, mint amilyen a C vagy a Java, hanem alacsony szintű gépi kódokkal, amelyet a hardver megértett. A Fortran olyan egyszerű, hogy alapvető algebratudással is lehetett programokat írni a segítségével.