Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kódbuherátor kapta Turing-díjat

2007.02.21. 15:23
Először nyerte el nő a számítástechnika legnagyobb elismerését, a Turing-díjat. Fran Allen úttörő szerepet játszott a programkód optimalizálásában, a műveletek párhuzamosításban és a fordítóprogramok fejlesztésében.

Eredetileg matektanárnak készült Fran Allen, és 24 éves korában - 1957-ben - csupán azért jelentkezett az IBM fejlesztői csapatába, hogy finanszírozni tudja tanulmányait. Végül azonban negyvenöt éven át az informatikai óriáscégnél maradt, és a szoftverfejlesztés elismert úttörőjévé vált. E négy évtized java részét a Thomas J. Watson kutatóközpontban töltötte el, ahonnan 2002-ben ment nyugdíjba.

Nőket a gépek elé


Forrás: IBM

llent eredetileg azért vették fel az IBM-hez, hogy a cég tudósait megtanítsa a Fortran programnyelv használatára, amelyet három hónappal az érkezése előtt mutattak be. Allen azonban nemcsak tanított, sokat foglalkozott a fordítóprogram továbbfejlesztésével, optimalizálásával is, és olyan algoritmusokat hozott létre, amelyeket ma is világszerte használnak. Ezek a programok alakítják át az emberek által is könnyen megérthető programozási parancsokat olyan kóddá, amelyet a hardver is megért. Munkájának óriási hatása volt, mivel a hatékonyság növelésével nagyobb szoftvereket lehetett készíteni, és így a számítógépekkel egyre komolyabb problémákat lehetett megoldani, az időjárás-előrejelzéstől kezdve a gének dekódolásáig.

A százezer dolláros pénzjutalommal járó Turing-díjat a számítástechnika Nobel-díjának tartják, és olyan elismert szakemberek kapták meg, mint például Vint Cerf és Robert Kahn, akik az internet alapjait fektették le, a mesterséges intelligencával foglalkozó Marvin Minsky, valamint Douglas Engelbart, a számítógépes egér feltalálója. Allen az első nő a nyertesek listáján, és bár nem a neme miatt választották ki, nagy hatással lehet a számítástechnika területén dolgozó nőkre.

Ruzena Bajcsy, a díjkiosztó bizottság elnöke szerint Allen díja megmutatja a nőknek, hogy ha elég okosak és keményen dolgoznak, akkor ők is nyerhetnek, a Turing-díj nem a férfiak kiváltsága. Allen egyébként a jutalmat a számítástechnikával foglalkozó nők támogatására szeretné fordítani.

Áttörés volt

A Fortran 1957-ben áttörés volt a számítástechnikában, mert lehetővé tette, hogy a tudósok leginkább a tudományos problémákkal foglalkozzanak, és hogy ne kelljen bajlódniuk bonyolult programkódokkal is. Akkoriban ugyanis a számítógépet még nem a ma elterjedt, viszonylag természetes nyelveken programozták, mint amilyen a C vagy a Java, hanem alacsony szintű gépi kódokkal, amelyet a hardver megértett. A Fortran olyan egyszerű, hogy alapvető algebratudással is lehetett programokat írni a segítségével.