Jolán
2 °C
4 °C

Védett túzokra vadászhatnak az arab sejkek

2002.10.21. 14:04
Ázsiai túzokokra vadászhatnak arab sejkek Kazahsztánban, miután az asztanai kormány engedélyezte számukra a solymászatot természetvédelmi területeken. Az ország ötszáz túzokja közül akár 220-at is elejthetnek a sejkek, akik 330 ezer dollárt fizettek a kalandért.
Három arab sejk, akik saját sólymaikkal vadásznak majd, november végéig 220 egyedet ejthet el a darufélék rendjébe, a túzokfélék családjába tartozó rendkívül ritka, a kihalás szélére jutott madárból (Otis tarda).

Az egyszerű kazah vadász álmodni sem nagyon mer ilyen trófeáról, egyrészt az engedély hiánya, másrészt pedig a vadászat borsos ára miatt. A két szaúdi és egy emirátusi sejk madaranként másfélezer dollárt, vagyis összesen 330 ezer dollárt fizet a vadászatért.

Van elég túzok?

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézett asztanai kormányzati illetékesek a vadászati engedély kiadását azzal magyarázták, hogy a 220 túzok elejtése nem vezet a kazahsztáni túzokállomány vészes apadásához.

Ugyanakkor a veszélyeztetett madárfaj megóvásával foglalkozó orosz szakértői források a túzok teljes ázsiai állományát mindössze háromezer egyedre becsülik: ebből Kazahsztánban legföljebb ötszáz madár élhet.

A túzok az 1950-60-as években kezdett el vészesen fogyni a közép-ázsiai országokban is, egyrészt az intenzív vadászat, másrészt pedig az élőhelyét fenyegető tényezők miatt.

Keleti rokon

Az ázsiai túzok - a magyar alföldi pusztákon is honos európaival ellentétben - vándorló életmódot folytat, így nagyobb mértékben van kitéve kedvezőtlen környezeti hatásoknak.

A túzokot törvény védi az ázsiai országok többségében, ennek ellenére folytatódik vadászata; a gazdák kártevőknek tekintik a földjeiken táplálkozó madarakat, az intenzív földművelés tönkreteszi a fészkelőhelyeket, és a gyakori sztyeppetüzek is tizedelik az állományt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?