Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Védett túzokra vadászhatnak az arab sejkek

2002.10.21. 14:04
Ázsiai túzokokra vadászhatnak arab sejkek Kazahsztánban, miután az asztanai kormány engedélyezte számukra a solymászatot természetvédelmi területeken. Az ország ötszáz túzokja közül akár 220-at is elejthetnek a sejkek, akik 330 ezer dollárt fizettek a kalandért.
Három arab sejk, akik saját sólymaikkal vadásznak majd, november végéig 220 egyedet ejthet el a darufélék rendjébe, a túzokfélék családjába tartozó rendkívül ritka, a kihalás szélére jutott madárból (Otis tarda).

Az egyszerű kazah vadász álmodni sem nagyon mer ilyen trófeáról, egyrészt az engedély hiánya, másrészt pedig a vadászat borsos ára miatt. A két szaúdi és egy emirátusi sejk madaranként másfélezer dollárt, vagyis összesen 330 ezer dollárt fizet a vadászatért.

Van elég túzok?

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézett asztanai kormányzati illetékesek a vadászati engedély kiadását azzal magyarázták, hogy a 220 túzok elejtése nem vezet a kazahsztáni túzokállomány vészes apadásához.

Ugyanakkor a veszélyeztetett madárfaj megóvásával foglalkozó orosz szakértői források a túzok teljes ázsiai állományát mindössze háromezer egyedre becsülik: ebből Kazahsztánban legföljebb ötszáz madár élhet.

A túzok az 1950-60-as években kezdett el vészesen fogyni a közép-ázsiai országokban is, egyrészt az intenzív vadászat, másrészt pedig az élőhelyét fenyegető tényezők miatt.

Keleti rokon

Az ázsiai túzok - a magyar alföldi pusztákon is honos európaival ellentétben - vándorló életmódot folytat, így nagyobb mértékben van kitéve kedvezőtlen környezeti hatásoknak.

A túzokot törvény védi az ázsiai országok többségében, ennek ellenére folytatódik vadászata; a gazdák kártevőknek tekintik a földjeiken táplálkozó madarakat, az intenzív földművelés tönkreteszi a fészkelőhelyeket, és a gyakori sztyeppetüzek is tizedelik az állományt.