Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Megkezdődött a túzokdürgés Csongrádban

2002.04.10. 10:51
Családalapításra készülnek a túzokok Csongrádban, ezekben a hetekben zajlik a kakasok dürgése. Az ivarérett, hatalmas testű, 13-18 kilogrammos kakasok dürgőhelyeiken látványosan pózolnak: nyakukat felfújják, farktollaikat felcsapják, szárnyukat kifordítják, így teszik a szépet a túzoktyúkoknak.
A hazai fészkelő madarak közül a parlagi sas és a kerecsensólyom mellett a túzok a legnagyobb madártani érték világviszonylatban. Csongrád megye keleti részén él a megye utolsó kis túzokállománya, alig több, mint harminc példány - mondta el Kókai Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának szakembere.

Vörös kányát, parlagi sast is láttak

Túzok
A ragadozó madarak közül sokfélét észleltek a szakemberek április elején a megyében, főleg a most már száraz, de még mindig pockokkal teli pusztákon. Igazi ritkaságnak a vörös kánya számít, ugyanis ebből a fajból alig 1-2 pár költ Magyarországon. A Montág-pusztán és a tömörkényi Csaj-tavon láttak egy-egy példányt.

Valamivel több, körülbelül harminc pár fészkel hazánkban parlagi sasból. Csongrádban még nem költ, de fel-felbukkan, ugyanis a szomszédos Békés megyében már néhány, a szaporodáshoz még fiatal egyed megtelepedett.

Kiröpültek a macskabagoly-fiókák Maroslelén

Míg a réti fülesbagoly még csak költéshez készülődik a Csanádi pusztákon, addig gyakori bagolyfajunk, a macskabagoly a napokban kiröptette fiókáit Maroslelén, ahol mesterséges fészekodút készítettek naki a madarászok.

A ritka énekes madarak közül az örvös rigó keltette fel a szakemberek érdeklődését Csongrád megyei megjelenésével: a Tisza tápéi hullámterén, valamint a Blaskovics-pusztán figyeltek meg belőle néhányat. Az örvös rigó igen hasonlít a fekete rigóhoz, de a begyén és a nyakán széles fehér sáv látható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek