Aliz
6 °C
14 °C

Megkezdődött a túzokdürgés Csongrádban

2002.04.10. 10:51
Családalapításra készülnek a túzokok Csongrádban, ezekben a hetekben zajlik a kakasok dürgése. Az ivarérett, hatalmas testű, 13-18 kilogrammos kakasok dürgőhelyeiken látványosan pózolnak: nyakukat felfújják, farktollaikat felcsapják, szárnyukat kifordítják, így teszik a szépet a túzoktyúkoknak.
A hazai fészkelő madarak közül a parlagi sas és a kerecsensólyom mellett a túzok a legnagyobb madártani érték világviszonylatban. Csongrád megye keleti részén él a megye utolsó kis túzokállománya, alig több, mint harminc példány - mondta el Kókai Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának szakembere.

Vörös kányát, parlagi sast is láttak

Túzok
A ragadozó madarak közül sokfélét észleltek a szakemberek április elején a megyében, főleg a most már száraz, de még mindig pockokkal teli pusztákon. Igazi ritkaságnak a vörös kánya számít, ugyanis ebből a fajból alig 1-2 pár költ Magyarországon. A Montág-pusztán és a tömörkényi Csaj-tavon láttak egy-egy példányt.

Valamivel több, körülbelül harminc pár fészkel hazánkban parlagi sasból. Csongrádban még nem költ, de fel-felbukkan, ugyanis a szomszédos Békés megyében már néhány, a szaporodáshoz még fiatal egyed megtelepedett.

Kiröpültek a macskabagoly-fiókák Maroslelén

Míg a réti fülesbagoly még csak költéshez készülődik a Csanádi pusztákon, addig gyakori bagolyfajunk, a macskabagoly a napokban kiröptette fiókáit Maroslelén, ahol mesterséges fészekodút készítettek naki a madarászok.

A ritka énekes madarak közül az örvös rigó keltette fel a szakemberek érdeklődését Csongrád megyei megjelenésével: a Tisza tápéi hullámterén, valamint a Blaskovics-pusztán figyeltek meg belőle néhányat. Az örvös rigó igen hasonlít a fekete rigóhoz, de a begyén és a nyakán széles fehér sáv látható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?