Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Tajvanról származnak a polinézek

2009.01.23. 15:03
A mai polinézek ősei Tajvanról származnak, és 5200 éve kezdtek a Csendes-óceánon kelet felé vándorolni, állapította meg egy, a csendes-óceáni nyelvekről pénteken megjelent legújabb tanulmány.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem nyelvészei 400 ausztronéziai (vagy másképpen maláj-polinéz) nyelv szókincsének számtógépes elemzéséből vonták le a következtetést. Az ausztronéz nyelvek a világ egyik legnagyobb nyelvcsaládját képezik 1200, ma is beszélt nyelvvel.

A kutatók számítógépes elemzéssel összehasonlították az állatneveket, az egyszerű igéket, a számokat és a színeket jelentő szavakat. Ez alapján rajzolták meg azokat az útvonalakat, amelyek mentén szétrajzottak a polinézek ősei.

Eszerint a polinézek ősei Tajvanról kiindulva előbb megpihentek Délkelet-Ázsiában körülbelül háromezer évre, aztán nem egészen ezer év alatt telepítették be a Fülöp-szigetektől Polinéziáig terjedő hétezer kilométeres sávot.

A Fidzsi-szigetek, Szamoa és Tonga benépesítése után az ősök ismét megálltak ezer évre, mielőtt folytatták volna útjukat Polinéziába, majd végül Új-Zélandra, Hawaii-ra és a Húsvét-szigetre. Új-Zélandon feltehetően 700-800 évvel ezelőtt jelentek meg a maorik.

A polinézek szétrajzása az emberiség egyik legnagyobb népvándorlása volt. A kutatók szerint a hatalmas területen szétszórt szigetek benépesítését az egyre fejlettebb kenuk tették lehetővé. Korábban más archeológiai és DNS-kutatások is alátámasztották azt a feltételezést, hogy a polinézek Tajvan őslakosságával állnak rokonságban.