Erzsébet
1 °C
4 °C

Tajvanról származnak a polinézek

2009.01.23. 15:03
A mai polinézek ősei Tajvanról származnak, és 5200 éve kezdtek a Csendes-óceánon kelet felé vándorolni, állapította meg egy, a csendes-óceáni nyelvekről pénteken megjelent legújabb tanulmány.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem nyelvészei 400 ausztronéziai (vagy másképpen maláj-polinéz) nyelv szókincsének számtógépes elemzéséből vonták le a következtetést. Az ausztronéz nyelvek a világ egyik legnagyobb nyelvcsaládját képezik 1200, ma is beszélt nyelvvel.

A kutatók számítógépes elemzéssel összehasonlították az állatneveket, az egyszerű igéket, a számokat és a színeket jelentő szavakat. Ez alapján rajzolták meg azokat az útvonalakat, amelyek mentén szétrajzottak a polinézek ősei.

Eszerint a polinézek ősei Tajvanról kiindulva előbb megpihentek Délkelet-Ázsiában körülbelül háromezer évre, aztán nem egészen ezer év alatt telepítették be a Fülöp-szigetektől Polinéziáig terjedő hétezer kilométeres sávot.

A Fidzsi-szigetek, Szamoa és Tonga benépesítése után az ősök ismét megálltak ezer évre, mielőtt folytatták volna útjukat Polinéziába, majd végül Új-Zélandra, Hawaii-ra és a Húsvét-szigetre. Új-Zélandon feltehetően 700-800 évvel ezelőtt jelentek meg a maorik.

A polinézek szétrajzása az emberiség egyik legnagyobb népvándorlása volt. A kutatók szerint a hatalmas területen szétszórt szigetek benépesítését az egyre fejlettebb kenuk tették lehetővé. Korábban más archeológiai és DNS-kutatások is alátámasztották azt a feltételezést, hogy a polinézek Tajvan őslakosságával állnak rokonságban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?