Valér
-1 °C
0 °C

Eltitkolta az angol kormány az UFO-észleléseket

2002.12.03. 15:03
Az angol kormány megpróbálta eltussolni az egyik leghíresebb UFO-észlelését, állapította meg kedden egy parlamenti vizsgálóbizottság. A hosszú évek titkolózása után múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott "Rendlesham-akták" az amerikai légierő tisztjeinek beszámolóit tartalmazzák, akik 1980 decemberében a kelet-angliai rendleshami erdő közelében fekvő Woodbridge támaszponton állomásoztak, és egy vakító fényű objektumot láttak landolni az erdőben.
Az országgyűlési ombudsmannál több állampolgár is panaszt tett, hogy a Védelmi Minisztérium nem volt hajlandó a szemtanúk beszámolóit teljes terjedelmükben nyilvánosságra hozni - írja a Reuters. Ann Abraham, az ombudsman szerint a minisztérium visszatartott három olyan dokumentumot, melyek "az 1980-as évben történt megmagyarázatlan légijelenségek szemtanúinak beszámolóit közlik arról az esetről, mely 'a rendlesham erdei UFO-incidens' néven vált ismertté."

A minisztérium szóvivője szerint az aktákat nem szándékosan titkolták a nyilvánosság elől, épp ellenkezőleg, azokhoz mindig hozzáférhetett bárki, aki igényét bejelentette.

Fénylő repülő tárgy

Az angol légierő jelentése szerint 1980 december 27-én hajnali három órakor két amerikai járőr lett figyelmes a laktanya hátsó kapuja mögül jövő különös fényekre. A katonák először azt hitték, egy repülőgép zuhant le az erdőben. A helyszínhez közeledve azonban "háromszögletű, különös fényben ragyogó tárgyat láttak", amelynek közelsége megvadította a környékbeli tanyák állatait. A járőrök közeledtére a furcsa tárgy ellibegett és eltűnt, majd egy órával később ismét látták a bázis hátsó kapuja felett.

"Az objektum a szemtanúk leírása szerint fémes megjelenésű és háromszög alakú volt, alapja mintegy két-három méter széles, magassága pedig mintegy két méter" - áll az aktában. "A tárgyból sugárzó fehér fény bevilágította az egész erdőt. A tetején pulzáló vörös fény, az alján pedig kék fényekből álló gyűrű volt, maga az objektum lebegett, vagy lábakon állt."

Furcsa sugárzás

A szkeptikusok szerint a szemtanúk a fákon át a közeli Orford Ness világítótorony fényét látták. Az akta szerint ugyanakkor a tisztek a következő napon a területet megvizsgálva három mélyedést találtak az erdő talaján, melyek egy két méter sugarú körben helyezkedtek el. Egy nappal később a mélyedésekben és a kör közepén 0,1 millröntgen béta- és gammasugárzást mértek, ami a normális érték tízszerese.

Egészen a múlt hétig összesen alig húsz civil láthatta az akta tartalmát, ők az amerikai kormánytól kérték le az amerikai információszabadsági törvényre hivatkozva. Az angol kormány bejelentette, hogy a Rendlesham-akták mellett más UFO-észlelések jegyzőkönyveit is nyilvánosságra hozza a Védelmi Minisztérium weboldalán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!