Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Új barlangot találtak a Gellért-hegy alatt

2007.02.14. 15:44
Idén januárban hatvan méter hosszú, tizennyolc méter mély kristálybarlangot talált egy magyar geológuscsoport a Citadella közelében, a Gellért-hegy alatt. A Gellért-hegy csak korlátozottan alkalmas a barlangképződésre, így igen nagy szenzáció a csillogó fehér kövekkel borított barlang.

Három teremből áll a hatvan méter hosszú kristálybarlang, ami gipsz, kalcit és aragonit ásványkiválásokkal borított, mondta az Indexnek Leél-Őssy Szabolcs, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke. "Egy magánház építésekor, az alapozó gödör ásásakor találtak barlangra utaló nyomokat, és januárban tártuk fel a termeket. Érintetlen és páratlan szépségű, csillogó fehér kristályokkal borított barlangról van szó, amit feltehetően fokozottan védetté nyilvánítanak majd" - mondta a geológus.


Leél-Őssy Szabolcs a felfedezéskor

Még nem lehet tudni, hogy az új kristálybarlangot megnyitják-e a látogatók előtt, mindenesetre a feltételek adottak hozzá. "Felszínközeli termekről van szó, így akár utcai ruhában is megközelíthető. A magánház tulajdonosa pedig vállalta, hogy saját költségén utcai kivezetést építtet, így a magánterületet sem zavarná a bejárat. Azonban mivel a Citadella közelében található, ami turisztikai szempontból az egyik legsűrűbb terület, nem lehet tudni, a képződmények hogyan reagálnak a betonozásra és a látogatókra" - magyarázta Leél-Őssy Szabolcs.


A Gellért-hegy leggyakoribb kőzete a dolomit, ami nem alkalmas a barlangképződésre, csak azokon a helyeken, ahol márgaréteg is borítja. (A márga, a mészkő és az agyag közti átmenet korlátozottan ugyan, de alkalmas rá.) "A Gellért Szálló felett található Sziklakápolna barlang kivételével csak néhány méteres üregek találhatóak a Gellért-hegy alatt. A most felfedezett kristálybarlang 300-500 ezer éves, és egy melegvizes, felfele törő forrás eredete volt. Azóta a vízszint lejjebb került, a hegy kiemelkedett, a barlangban már nincs víz" - mondta a geológus.