Ödön
1 °C
11 °C

Új barlangot találtak a Gellért-hegy alatt

2007.02.14. 15:44
Idén januárban hatvan méter hosszú, tizennyolc méter mély kristálybarlangot talált egy magyar geológuscsoport a Citadella közelében, a Gellért-hegy alatt. A Gellért-hegy csak korlátozottan alkalmas a barlangképződésre, így igen nagy szenzáció a csillogó fehér kövekkel borított barlang.

Három teremből áll a hatvan méter hosszú kristálybarlang, ami gipsz, kalcit és aragonit ásványkiválásokkal borított, mondta az Indexnek Leél-Őssy Szabolcs, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke. "Egy magánház építésekor, az alapozó gödör ásásakor találtak barlangra utaló nyomokat, és januárban tártuk fel a termeket. Érintetlen és páratlan szépségű, csillogó fehér kristályokkal borított barlangról van szó, amit feltehetően fokozottan védetté nyilvánítanak majd" - mondta a geológus.


Leél-Őssy Szabolcs a felfedezéskor

Még nem lehet tudni, hogy az új kristálybarlangot megnyitják-e a látogatók előtt, mindenesetre a feltételek adottak hozzá. "Felszínközeli termekről van szó, így akár utcai ruhában is megközelíthető. A magánház tulajdonosa pedig vállalta, hogy saját költségén utcai kivezetést építtet, így a magánterületet sem zavarná a bejárat. Azonban mivel a Citadella közelében található, ami turisztikai szempontból az egyik legsűrűbb terület, nem lehet tudni, a képződmények hogyan reagálnak a betonozásra és a látogatókra" - magyarázta Leél-Őssy Szabolcs.


A Gellért-hegy leggyakoribb kőzete a dolomit, ami nem alkalmas a barlangképződésre, csak azokon a helyeken, ahol márgaréteg is borítja. (A márga, a mészkő és az agyag közti átmenet korlátozottan ugyan, de alkalmas rá.) "A Gellért Szálló felett található Sziklakápolna barlang kivételével csak néhány méteres üregek találhatóak a Gellért-hegy alatt. A most felfedezett kristálybarlang 300-500 ezer éves, és egy melegvizes, felfele törő forrás eredete volt. Azóta a vízszint lejjebb került, a hegy kiemelkedett, a barlangban már nincs víz" - mondta a geológus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?