Valér
-1 °C
0 °C

Több ezer új puhatestűfajt fedeztek fel

2007.02.07. 15:49
Egy francia tengerbiológus-csoport a hét elején jelentette be, hogy több ezer csiga-, kagyló- és rákfélét talált a délkelet-ázsiai térségben.

A tizenkilenc országból érkező, tudósokból, technikusokból, diákokból és önkéntesekből álló nyolcvan fős csoport 2004-ben és 2005-ben vizsgálódott a Manilától délkeletre eső Panglao-sziget környéként, írja a Yahoo.

Sok-sok puha


Neoglyphea neocaledonica
"Számtalan fajt figyeltünk meg és fotóztunk le, sokat közülük most első alkalommal. Körülbelül 150-250 új rákféle és 1500-2500 új puhatestű fajról van szó. Még hátravan az alaposabb összehasonlítás a már létező fajokkal, ami lassú és fárasztó folyamat" - áll a francia természettudományi múzeum kutatócsoportjának közleményében.

Hétfőn a Philippe Bouchet vezette biodiverzitás projekt munkatársai a fülöp-szigeteki nemzeti múzeumba szállították a ritka és új fajok holotípusait (azokat az elsődleges névhordozó egyedeket, amelyekhez majd a faj többi képviselőit hasonlítják). Philippe Bouchet bejelentette, hogy 1200-féle tízlábú rákfajt és hatezer puhatestűt találtak a kutatás során.

Új csigák mindenütt

A biológusok folyamatosan keresik az újabb és újabb földi fajokat. Tavaly decemberben például a az óceánok élővilágát felmérő Census of Marine Life (CoML) szervezet jelentéséből kiderült, az ember mégsem pusztítja annyira a Föld vizeinek élővilágát, mint azt korábban gondolták. A mélyebb vizekre is nyüzsgő sokszínűség jellemző, még az Antarktisz jege alatt is. Ez a kutatócsoport figyelte meg a jurakori rákként emlegetett Neoglyphea neocaledonica-t is. Erről az Új-Kaledónia mellett kifogott rákfajról azt hitték, hogy 50 millió éve kihalt. A tudományos szenzációk sorát még olyan állatok gyarapítják, mint a legforróbb vizekben élő ismert élőlény, a Pompei féreg, a Sargasso-tenger 5000 méteres mélységeiben élő Phronima rákok, vagy a szőrös lábai miatt csak jetirákként emlegetett Kiwa hirsuta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!