Klaudia
-4 °C
2 °C

Új óriásdinoszaurusz-fajt találtak

2006.08.29. 13:05
Brazil paleontológusok eddig nem ismert dinoszauruszfaj megkövesedett csontjaira bukkantak. A nyolcvan millió évvel ezelőtt élt növényevő tizenhárom méter hosszú volt és körülbelül kilenc tonna volt a tömege.

A titanoszauruszok csoportjába tartozó, Maxakalisaurus topainak elnevezett új faj egyedeinek hosszú farka és nyaka, és viszonylag kis méretű feje volt, írja a Daily Telegraph.

Kiállították

A késő-krétakorból származó csontokon a kutatók fognyomokat is találtak, ami alapján úgy vélik, az egyedet halála után ragadozók tépték szét. A leletcsoport ásatása 1998 és 2002 között tartott, a brazil Minas Gerais államban található Serra da Boa Vista-i autópálya-építkezésnél, és mostanáig tartott a faj kategorizációja és a csontváz rekonstrukciója. A teljes vázat augusztus 29-én állították ki a Rio de Janeiro-i Nemzeti Múzeumban.

Brazíliában a paleontológiai leleteknek rendszerint indián neveket adnak: az új faj nevének első tagját az egykor ezen a területen élő Maxakali törzs után kapta, a második tag pedig a Tobára, a törzs ősi istenére utal.

A kutatást vezető Alexander Kellner paleontológus szerint a lelet azért is rendkívül fontos, mert a Maxakalisaurus topai szoros rokoni kapcsolatban áll egy magasan fejlett dinoszaurusz-csoporttal, a Saltaszauruszokkal. Az utóbbi dínócsoport hetvenmillió évvel ezelőtt élt, és eddig kizárólag Argentínában találtak a fajhoz tartozó leleteket.

Hasonlít egy másik óriásra

"A faji jegyek és a gerincen, főként a kiálló, keresztcsonti hátcsigolyán, mint ismertetőjegy és a fogak alapján állapítottuk meg a rokoni hasonlóságot " - mondta Kellner.

A Titanoszauruszok közé tartozó fajok a legnagyobb növényevő dinoszauruszok voltak, amelyek az ősi szuperkontinensen, Gondwanán éltek, vagyis a mai Ausztrália, India, Afrika, Dél-Amerika és Antarktisz területén, körülbelül 70-80 millió évvel ezelőtt.