Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Új, hosszú nyakú dinoszauruszfajt találtak

2007.11.16. 09:45
A délkelet angliai Hastingsben 113 évvel ezelőtt kiásott megkövesedett csontról most kiderült, egy teljesen új dinoszauruszcsalád egyedétől származik.

Az állat az általánosságban szauropodának nevezett dinoszauruszcsoporthoz tartozik, amelyeket a nagy test, a hosszú nyak és apró fej jellemez. A portsmouthi egyetem PhD hallgatója a londoni természeti múzeum polcain turkálva talált a rég elfeledett leletre, ami az egyed hátának megkövesedett csontdarabja.

Fotó: University of Portsmouth

"Láttam rajta, hogy más, mint az eddigiek. Összetéveszthetetlenül a háti gerinc egy darabjáról van szó, azonban olyan, amit még sosem láttam azelőtt" - nyilatkozta a BBC-nek Mike Taylor paleontológus PhD-hallgató, aki disszertációját a szauropodák gerincének számítógépes elemzéséből írja.

A lelet egy egészen új család, nemzetség és faj egyedéhez tartozik, amit Xenoposeidon proneneukusnak neveztek el. 140 millió évvel ezelőtt élt, körülbelül akkora volt, mint egy elefánt és 7,5 tonnát nyomott.

Így néz ki egy szauropoda

A csont a londoni természettudományi múzeumban feküdt az 1890-es évek óta, mióta Hastings közelében Philip James Rufford megtalálta. Akkoriban egy brit paleontológus, Richard Lydekker röviden címkézte a leletet, majd a következő 113 évben senki nem nyúlt hozzá. "Dinoszauruszcsontjainkat folyamatosan újra átnézzük, gyűjteményünk tartogat még meglepetéseket. Ez a csont az állat csípőjéhez tartozik. Olyan nagy különbség van az eddig ismert szauporodagerinc-leletekhez képest, hogy arra jutottunk, semmilyen ismert faj, vagy nemzettség, de valószínűleg dinoszauruszcsalád tagja sem lehet " - mondta Dr. Paul Barrett, a múzeum paleontológusa.