József, Bánk
-6 °C
0 °C

Új egérfajt találtak Cipruson

2006.10.13. 12:00
A Durham Egyetem kutatói fedezték fel a rágcsálót, amelynek a hagyományos, európai egereknél nagyobb a szeme, a füle és az orra is.

A kutatócsoport Mus cypriacusnak nevezte el az új fajt, amely a vizsgálatok alapján egyfajta élő őskori lelet, az emberek érkezése előtti gazdag ciprusi állatvilág maradványa. A sziget állatfajainak jelentős hányada ugyanis az emberek érkezésekor pusztult ki.

A felfedezés azért is szokatlan, mert rendszerint elszigetelt, trópusi területeken találnak korábban nem ismert állatfajokat, ahol szórványos az emberi jelenlét, írja a BBC. "Eddig úgy hittük, minden európai emlősfajt ismerünk. Ezért annyira váratlan és izgalmas az új egér felfedezése" - mondta Thomas Cucchi, a Durham Egyetem kutatója, az új egér felfedezője.

Lelet, de él


Mus cypriacus

A Mus cypriacus történetének megértéséhez Cucchi és kutatócsoportja egykori ciprusi egérfajok megkövesedett maradványaival hasonlította össze az új egér fogait. A vizsgálat kimutatta, hogy a faj jóval azelőtt érkezett a szigetre, hogy az emberek benépesítették volna körülbelül kilenc-tízezer évvel ezelőtt.

A ciprusi vadvilág jelentős része kipusztult az ember és a telepített szárazföldi állatok érkezése után. Utóbbiak vagy megették az őslakos fajokat, vagy legyőzték őket a túlélésért és az élelemért folytatott küzdelemben. Dr. Cucchi szerint a M. cypriacus az egyedüli rágcsálófaj, amely túlélte a kolonizációt.