Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Különös teremtményekre bukkantak a mélytengeri kutatók

2003.06.26. 09:41
Az ausztráliai, új-guineai és új-zélandi térség eddigi legátfogóbb mélytengeri kutatásában több ezer új fajra bukkantak, köztük óriás tengeri pókokra, páncélos garnélára és az úgynevezett koporsóhalra, mely a fején található világító nyúlvánnyal csalogatja magához áldozatait.
Az ausztrál és új-zélandi tudósok a Tangaroa kutatóhajó négy hetes expedíciója alatt, tízezer kilométert megtéve több mint két kilométeres mélységig vizsgálták a tenger élővilágát. A mélytengeri expedíció Új-Zélandtól északnyugatra gyűjtötte és fényképezte az eddig ismeretlen fajok egyedeit, írta a BBC.

Az eddigi legnagyobb

Agyarfogú hal
Mark Norman, az ausztrál Victoria Múzeum munkatársa elmondta: a Lord Howe- és a Norfolk-szigetek körül elvégzett kutatás volt az eddigi legátfogóbb, amit Ausztrálázsiában - Ausztráliában, Új-Guineán és Új-Zélandon - végeztek.

Az egyik újonnan felfedezett, agyarfogúnak elnevezett halfaj fogai hosszabbak a fejénél. Hogy mégse bökje át a saját agyát, amikor becsukja a száját, a fogak az állkapcsán szemközt található "foglalatba" csúsznak.

A koporsóhal rövid, lábszerű uszonyain közlekedik a tengerfenéken, áldozatait a fején található világító nyúlvánnyal csalogatja magához. Találtak két tüskéscápa-fajt is, így ennek a kistermetű porcos halnak összesen már négy faja ismert.

Elektromos jelek

Páncélos garnéla
Az egyik legkülönösebb újonnan felfedezett faj a kísértethal, mely egy hosszú nyúlvánnyal érzékeli az áldozatai által kibocsátott elektromos jeleket. A kutatók találtak egy olyan tintahalat is, aminek a bal szeme jóval nagyobb, mint a jobb; a nagy szemével valószínűleg fölfelé néz élelem után kutatva, közben a kisebb szemével figyeli a ragadozókat.

A tudósok mélytengeri szivacsokra és új tengeripók-fajokra is bukkantak. A tengeripókoknak olyan kicsi testük van, hogy a szerveik részben az üreges lábaikban találhatók. A mélytengeri lények különös testfelépítése annak a következménye, hogy kilométerekkel a felszín alatt a nyomás több százszorosa a felszíninek, és teljesen sötét van, írta a BBC.

A kutatók véletlenül a megalodon nevű ősi cápafaj fogára is ráakadtak, ami már évmilliók óta heverhetett a tengerfenéken. Összesen 500 halfajt és 1300 gerinctelent fedeztek fel, egy évbe is beletelik, mire mindet besorolják. A Tangaroa tízezer kilométeres útján több kialudt víz alatti vulkánt is talált.