Árpád
-2 °C
4 °C

Leszabályozzák a böfögő teheneket

2002.05.08. 15:42
Új-zélandi kutatók kísérletekkel bizonyították, hogy a szarvasmarhák és juhok által kibocsátott, üvegházhatást okozó metángáz emissziója egy egyszerű legelőváltással csökkenthető. A kutatók szerint minden a tanninon múlik, azon a sárgásbarna anyagon, amelyet sok növény tartalmaz.
Az új-zélandi AgResearch Grasslands mezőgazdasági kutatóintézet egy lótuszfajtát tesztelt, és arra az eredményre jutottak, hogy természetes tannintartalma a kérődző állatok metánkibocsátását 16 százalékkal csökkentette.

Különleges kantár méri a metánkibocsátást
A szigetország híres arról, hogy csökkenteni próbálják kérődző juhaik és szarvasmarháik káros hatásait, csökkentve a Föld felmelegedését gyorsító gázok kibocsátását.

Tannin csökkenti a metánt

A tannintartalmú növények termelékenységet javító és metánkibocsátást csökkentő szerepe már egy ideje ismert. A kérődző által bevitt adott mennyiségű szárazanyagnak ahogy növekszik a táptartalma, úgy csökken a metán emissziója - mondta el a BBC-nek Julian Lee, az AgResearch Grasslands munkatársa. Vagyis a termelékenység javul, és arányában csökken a felszabaduló metán mennyisége.

Az viszont nem volt ismert, hogyan hat közvetlenül a tannin, és hogyan lehetne megkülönböztetni az általa képviselt tápanyagtartalomtól például olyan keverékek esetében, mint a bor vagy a kakaó.

Mostanáig soha nem tudtuk kimutatni a különböző tannintípusok által okozott eltérést - mondta a kutató. A legújabb kísérletekben Garry Waghorn és Michael Tavendale kutatók a hüvelyes lótusz esetében el tudták különíteni a tannint és a tápértéket. A metánkutató csoport tovább folytatja a munkát.

Még sok munkába telik a tannin ezen típusának megértése, és annak kiderítése, hogyan lehet a hatását maximalizálni - mondta Julian Lee. Új-Zéland metánkibocsátásának csökkentése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja az üvegházhatás csökkentésére aláírt kiotói jegyzőkönyvben szereplő vállalásait.

Birkák károsítják a légkört

Az Új-Zélandon tenyésztett 45 millió juh és 8 millió körüli darabszámú szarvasmarha az ország metánkibocsátásának 90 százalékát adja, és becslések szerint egyedül felelnek az összes itteni üvegházhatást okozó emisszió 43 százalékáért.

Az átlagos új-zélandi szarvasmarha évi 90 kilogramm metánt termel, ami energiában 120 liter benzinnel egyenértékű. Az ország kormánya tervekei szerint a mezőgazdaság nem esik a emissziós büntetőadó alá, ha sikerül a Kiotóban vállalt célokat elérni. De ehhez a mezőgazdaságban a kibocsátások lefaragására még komoly kutatásokra van szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?