16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03. ÉLŐ
Argentína 0
Ausztrália 0

Leszabályozzák a böfögő teheneket

2002.05.08. 15:42
Új-zélandi kutatók kísérletekkel bizonyították, hogy a szarvasmarhák és juhok által kibocsátott, üvegházhatást okozó metángáz emissziója egy egyszerű legelőváltással csökkenthető. A kutatók szerint minden a tanninon múlik, azon a sárgásbarna anyagon, amelyet sok növény tartalmaz.
Az új-zélandi AgResearch Grasslands mezőgazdasági kutatóintézet egy lótuszfajtát tesztelt, és arra az eredményre jutottak, hogy természetes tannintartalma a kérődző állatok metánkibocsátását 16 százalékkal csökkentette.

Különleges kantár méri a metánkibocsátást
A szigetország híres arról, hogy csökkenteni próbálják kérődző juhaik és szarvasmarháik káros hatásait, csökkentve a Föld felmelegedését gyorsító gázok kibocsátását.

Tannin csökkenti a metánt

A tannintartalmú növények termelékenységet javító és metánkibocsátást csökkentő szerepe már egy ideje ismert. A kérődző által bevitt adott mennyiségű szárazanyagnak ahogy növekszik a táptartalma, úgy csökken a metán emissziója - mondta el a BBC-nek Julian Lee, az AgResearch Grasslands munkatársa. Vagyis a termelékenység javul, és arányában csökken a felszabaduló metán mennyisége.

Az viszont nem volt ismert, hogyan hat közvetlenül a tannin, és hogyan lehetne megkülönböztetni az általa képviselt tápanyagtartalomtól például olyan keverékek esetében, mint a bor vagy a kakaó.

Mostanáig soha nem tudtuk kimutatni a különböző tannintípusok által okozott eltérést - mondta a kutató. A legújabb kísérletekben Garry Waghorn és Michael Tavendale kutatók a hüvelyes lótusz esetében el tudták különíteni a tannint és a tápértéket. A metánkutató csoport tovább folytatja a munkát.

Még sok munkába telik a tannin ezen típusának megértése, és annak kiderítése, hogyan lehet a hatását maximalizálni - mondta Julian Lee. Új-Zéland metánkibocsátásának csökkentése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja az üvegházhatás csökkentésére aláírt kiotói jegyzőkönyvben szereplő vállalásait.

Birkák károsítják a légkört

Az Új-Zélandon tenyésztett 45 millió juh és 8 millió körüli darabszámú szarvasmarha az ország metánkibocsátásának 90 százalékát adja, és becslések szerint egyedül felelnek az összes itteni üvegházhatást okozó emisszió 43 százalékáért.

Az átlagos új-zélandi szarvasmarha évi 90 kilogramm metánt termel, ami energiában 120 liter benzinnel egyenértékű. Az ország kormánya tervekei szerint a mezőgazdaság nem esik a emissziós büntetőadó alá, ha sikerül a Kiotóban vállalt célokat elérni. De ehhez a mezőgazdaságban a kibocsátások lefaragására még komoly kutatásokra van szükség.  • Hírek
  • Hírek