Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

DNS-személyit akar egy angol feltaláló

2002.09.17. 15:02
A DNS-ujjlenyomat feltalálója szerint minden brit állampolgártól génmintát kellene venni, hogy megszűnjön a hátrányos megkülönböztetés: most ugyanis egyesek szerepelnek az adatbázisban, mások meg nem.
Jelenleg több mint másfél millió DNS-ujjlenyomat van a brit rendőrség birtokában, 2004 áprilisára azonban már három millióval szeretnének rendelkezni. A DNS-ujjlenyomat feltalálója, Alec Jeffreys szerint viszont az összes brit állampolgár genetikus információját össze kellene gyűjteni egy országos adatbázisba, írta a New Scientist. Most ugyanis sokan szerepelnek olyanok is a rendőrség listáján, akik nem is követtek el semmiféle bűncselekményt.

Nincs többé diszkrimináció

"Ha mindannyian benne lennénk az adatbázisban, akkor többé nem eshetne szó hátrányos megkülönböztetésről" - mondta Jeffreys a leicesteri British Association Festival of Science rendezvényen tartott előadásában. Jeffreys szerint az ország minden lakosának adatait tartalmazó adatbázist egy független szerv felügyelné, és csak az azonosításhoz elegendő DNS-információkat tárolnák - olyan adatok tehát nem szerepelnének, melyekből következtethetni lehetne az illető kinézetére, vagy egyes betegségekre való hajlamára.

Adatvédelmi elvek

Az eredeti mintát meg kellene semmisíteni, hogy a későbbiekben senki ne juthasson hozzá további információkhoz. Jeffreys ugyanis meg van győződve arról, hogy a törvényszéki kutatók a tárolt DNS-ből megkísérelnék meghatározni a gyanúsított etnikai hovatartozását, szem- és hajszínét, ha a rendőrségnek a nyomozáshoz erre lenne szüksége. Sőt, a rendőrség bizonyára azoknak a gyanúsítottaknak a mintáit is meg szeretné őrizni, akik tisztázódtak a vádak alól, hiszen a rendőrök gyakran gondolják úgy, hogy a későbbiekben ennek ellenére még elkövethetnek valamit, tette hozzá.

További biztosíték lenne, ha a rendőröknek a bírósághoz kellene fordulniuk, hogy megkapják azoknak a gyanúsítottaknak a címét, akiket az adatbázis segítségével azonosítottak. "A rendőröknek be kell bizonyítaniuk, hogy a tetthelyen talált DNS és az adatbázisban lévő minta megegyezik, mielőtt kiszolgáltatnák nekik a személyes adatokat" - mondta Jeffreys.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!