Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nagy-Britannia betiltja az emberi klónozást

2001.04.19. 20:20
Nagy-Britannia törvényben kívánja betiltani az emberi klónozást - jelentette be csütörtökön a brit egészségügyi miniszter. A lépéssel a brit kormány a géntechnológiai kutatások előrehaladása keltette általános félelmeket kívánja csitítani.
A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lenne az első ország a világon, amely megtiltaná a klónozást az emberi szaporodás céljából.

Alan Milburn
Egészségügyi miniszter
Alan Milburn egészségügyi miniszter egy a genetikai kutatásokkal kapcsolatos tudományos konferencián elmondott beszédében kijelentette: a tudomány előrehaladása a genetika terén, az emberi géntérkép felvázolása nagy eredményeket hozhat a gyógyításban, ugyanakkor számos bonyolult etikai kérdést is felvet. A történelem tanúsága szerint a tudományt fel lehet használni ördögi célokra is.

A genetikai kutatások hatalmas lehetőséget teremtenek az emberi gyógyászat számára, de amíg nem válaszolunk a közvélemény aggodalmaira, nem nyerhetjük meg egyetértését a géntudomány előnyeinek alkotó célú felhasználásához. Az egyetlen mód arra, hogy soha ne történjen meg az ember klónozása, ha törvény által tiltják be a szaporodás célú klónozást - hangoztatta a miniszter.

Milburn egyben bejelentette, hogy a brit kormány támogatja a géntechnológia alkalmazását a gyógyításban és az ilyen jellegű tudományos kutatásokat, és ezért négy úgynevezett információs bankot hoz létre a kutatás elősegítésére. Az állami egészségügyi szolgálatban megvalósítandó 30 millió font többlet befektetés révén pedig lehetővé kívánja tenni a géntechnológia alkalmazását a gyógyításban. Első lépésként a bevezetik a veszélyeztetett lakosság genetikai szűrését a mellrákos elleni küzdelemben.

A miniszter egyben ígéretet tett arra, hogy a kormány biztosítani fogja, hogy a biztosító társaságok nem használhassák fel politikájukban a géntesztek eredményeit a biztosítottak megkülönbözetésére.

Nagy-Britanniában jelenleg az Emberi termékenységről és embriológiáról 1990-ben elfogadott szóló törvény tiltja az emberi klónozást, ám a géntechnológia fejlődése régen túllépte a törvény kereteit. Az új törvényt a szaporodás célú klónozás betiltásáról a munkáspárti kormány a nyár elején tartandó törvényhozási választásokra megfogalmazandó programjának középpontjába kívánja állítani azután, hogy az elmúlt hónapokban amerikai és olasz tudósok bejelentették, hogy a géntérkép feltárása, a klónozási technológia tökéletesítése nyomán készen állnak ember klónozására.

Nagy-Britanniában, amely a géntérkép feltárásának és a klónozás kifejlesztésének az élén áll, a tudományos körök és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők érdekképviseletei régóta lobbiznak azért, hogy a kormány engedélyezze a tudományos kutatások kiterjesztését az embriológia terén elsősorban az örökletes, gyógyíthatatlan betegségek leküzdésének elősegítésére, sérült emberi szervek gyógyítására.

Vallási, életpárti csoportok azonban ellenzik a vonatkozó törvények lazítását, mondván az emberrel, az emberi sejttel kapcsolatos genetikai kutatások kiterjesztésével megnyílik az út a szaporodási célú klónozás előtt, amely egyenesen elvezet az ember klónozásához. Az új törvény az emberi klónozást tiltani fogja, de engedélyezi az emberi sejtek klónozását kutatások, gyógyítás céljából.