Ödön
1 °C
11 °C

A jólétet veszélyezteti a vécéülőke lehajtása

2007.02.08. 10:30
A társadalmi jólétet veszélyeztető normák közé tartozik, hogy a férfiaknak le kell hajtaniuk maguk után a vécéülőkét, állítja egy indiai kutató. A pakisztáni Lahore egyetem professzora a Neumann János nyomdokain népszerűvé vált játékelméletet használta tételének bizonyítására.

Nem hatékony az a társadalmi norma, amely előírja, hogy használat után le kell hajtani a vécéülőkét, állítja Hamad Al-Szabah Szidiki, a pakisztáni Lahore vezetéstudományi egyetem professzora, aki elméletével újabb kérdőjelet tett az évtizedek óta tartó társadalmi-tudományos-háztartási polémia végére.

Az indiai professzor nem az első tudós, aki behatóan foglalkozik a témával, de a világon először ő használt matematikai módszereket annak bizonyítására, hogy amikor a nő nyafogása is része az egyenletnek, a férfi inkább lehajtja a deszkát a vécé használata után, mint hogy hallgatnia kelljen a hisztit.

A professzor a Neumann János nyomán tudományos diszciplínává fejlődő játékelmélet alapján elemezte a különböző vécéhasználati stratégiákat, írta nemrég a kanadai National Post. Ezeket a stratégiákat (például amikor a nő azt mondja: "Ha szeretsz, akkor lehajtod a vécédeszkát") azután összevetette azokkal a lehetséges ülőkepozíciókkal, amelyeket dolguk végeztével a férfiak hagynak maguk után.

Jelöljük az ülőke lehajtásával járó kellemetlenséget C-vel, azt az árat pedig, amit a lehajtás elmulasztásával járó üvöltözés végighallgatásával fizetünk, D-vel. Fogadjuk el, hogy D>C, javasolja a professzor. És ha elfogadjuk, lássuk be, hogy az ülőke lehajtása magát a társadalmi jólétet veszélyezteti, mondja. (Ha ezen a ponton a kedves olvasó a fejét vakarja, igaza van: az állítás úgy hülyeség, ahogy van. Fogadja el, hogy a logikai bakugrás a népszerű áltudomány kedvelt munkamódszere, és olvasson tovább!)

Bőséges irodalma van


Játékelméleti dilemma - éppen romlik a jólét
Más kutatók egészen más véleményre jutottak. Jay Pil Choi, a Michigan Állami Egyetem közgazdaságtan-professzora, aki korábban behatóan tanulmányozta a témát, úgy találta, hogy a legjobb megoldás abban a helyzetben hagyni az ülőkét, amelyben találta az ember. Choi szerint ez ugyan többletterhet ró a nőkre, de a feladatok megosztása a professzor szerint ennek ellenére kiegyenlítettebb, mint egyéb változatok esetén.

Richard Harter nyugalmazott dél-dakotai matematikus a kilencvenes évek végén folytatott tanulmányai során viszont arra jutott, hogy a férfinak minden második vécéhasználat után kell lehajtania az ülőkét, ami szerinte még mindig több terhet ró a nőre, mint a férfira, de az ülőkelehajtással járó feladatok ebben az esetben is eloszlanak az érintett felek között. Harter módszerének kétségtelen hiányossága, hogy feltételezi: a nő és a férfi azonos gyakorisággal használja a vécét, és nem számol a nők kisebb méretű húgyhólyagjával - igaz, a férfiak esetleges prosztatabetegségével sem, pedig mindkét tényező megváltoztatja a vécéhasználat gyakoriságát, és így megkérdőjelezheti az elmélet érvényességét.

Harter 1998-as tanulmányában annak lehetőségét is kizárta, hogy egy nő beleegyezzen: ő hagyja felhajtva az ülőkét, és nem a férfinak kell lehajtania azt maga után. "Ezt a fajta viselkedésre az emberiség írott történelme során nem akadt példa" - állítja a matematikus.

A tátongó lyuk elnyeli a csit

Legfrissebb tanulmányában Szidiki azt állítja, hogy bár az ülőke lehajtását előíró társadalmi norma nem hatékony, kevés az esély arra, hogy megváltozzon. "Panaszkodhatunk, amennyit akarunk, nem valószínű, hogy ez a norma megszűnik" - írja. A professzor azt reméli, hogy munkája meggyőzően bizonyítja: az ülőke lehajtására vonatkozó társadalmi norma csökkenti a jólétet, és az olvasók is meggyőződnek róla, hogy úgy általában a társadalmi normák nem minden esetben fokozzák a jólétet."

Egyes extrém nézetek szerint egyébként nemcsak a vécéülőkét, hanem magát a fedelet is illik lehajtani, egyszerű higiéniai okok miatt. A feng shui-hívők szerint ez nem illő, hanem egyenesen kötelező: a szakoldalak szerint "a feng shui egyik alapszabálya ugyanis, hogy az egyszerű, tiszta toalettet lehajtott fedéllel tartsuk, amikor nem használjuk. A vécén képletesen lehúzzuk a pénzt, a jószerencsét, elfolyhatnak kezünkből a dolgok. Különösen kellemetlen ez, ha állandóan nyitva áll, s tátongó lyuk elnyeli a Csi-t."

Bár biztosan vannak, akik a vécéülőke-problémát elhanyagolható semmiségnek tartják, az Index Fórumának egy 2003-ban indított topikjából (Kapcsolatbomlasztó apróságok, válóok) kiderül, hogy ennél kevésbé fontos apróságok is vezethetnek egy férfi-nő kapcsolat felbomlásához. Ide tartozhat a fogkrémes tubus feltekerése vagy középen való megkezdése, a tejfölös doboz hűtőbe helyezése kanállal együtt, esetleg anélkül, a fürdőkád kimosásának elmulasztása vagy a hűtőből evés nyitott ajtóval - ezekről egyelőre nem született tudományos alaposságú tanulmány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?