Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megvan az ausztrál vörös szikla ikertestvére

2006.05.24. 16:45
Egy ausztrál kutató az óceán fenekén, ezer méteres mélységben olyan hegyre bukkant, amely megdöbbentően hasonlít az ausztrál bennszülöttek által szentnek tartott Uluru (Ayers Rock) tömbjére.

Ausztrália délnyugati partvidékének közelében a tengerfenék feltérképezésén dolgozó oceanográfusok olyan hatalmas hegyre bukkantak, amely vetekszik a kontinens egyik jelképének számító Ayers Rock monolittal.

A nyugat-ausztráliai Perth egyetemén dolgozó Charitha Pattiaratchi hétvégi bejelentése szerint a véletlenül felfedezett hegy azért számít különlegesnek, mert az alakja és a mérete megszólalásig hasonlít az Ausztrália közepén fekvő, turista-látványosságnak számító monolitéra.

A tengerfenéken található hegy az Uluruhoz hasonlóan 5 kilométer hosszú, 300 méter széles. A Sydney Morning Herald a felfedezésről beszámoló cikkét "tenger alatti Uluru" címmel hozta le. Pattiaratchi a tenger mélyén fekvő hegyet a feleségéről Gabinak nevezte el.

Véletlenül találták meg

Az oceanográfus professzor Ausztrália délnyugati csücskétől 50 kilométerre, a Franklin kutatóhajó fedélzetén vízáramlás és -hőmérséklet mérésén dolgozott. A kapitány hívta fel a figyelmét a víz alatti hegy műszereken megjelenő képére, írta a Der Spiegel.

A pontosabb mérések után aztán kirajzolódott az Ausztrália egyik szimbólumának számító Uluru ikertestvérének képe. De míg az Uluru a világ második legnagyobb monolitjának számít, az ezer méteres mélységben fekvő másolatnak nincsen különösebb földrajzi jelentősége.

Nyugat-Ausztrália partvidékének nagy részét a 19. század óta nem térképezték fel, figyelmeztetett Pattiaratchi. A professzor emiatt azt gyanítja, hogy a térség még sok meglepetést rejthet.