Ödön
1 °C
11 °C

Az Univerzum színe

2002.01.11. 11:33
A kozmikus atommáglyák színe sokat elárul a világmindenség múltjáról: a fiatal, hidrogént égető csillagok kékek, míg az idősebb, nehezebb elemeket égető csillagok színe vöröses. Egy amerikai kutatócsoport több mint kétszázezer galaxis színét kombinálva kikeverte az Univerzum mostani átlagszínét, amely a világostürkiz és az akvamarin közötti árnyalatnak bizonyult.
Ez az átlagszín persze nem látható, körülbelül akkora jelentőségű, mint a Galaxis Útikalauz híres válasza "az élet, a világmindenség meg minden" eredetét firtató kérdésre (42). A több mint kétszázezer vizsgált galaxis optikai spektruma viszont sok mindent elárul az Univerzum keletkezéséről, hiszen a szám elég magas ahhoz, hogy megbecsülhető legyen belőle a csillagok átlagos életkora, vagyis a csillagkeletkezés csúcspontjának máig vitatott időpontja is.

Kozmikus színárnyalat
A baltimore-i John Hopkins Egyetem csillagászai egy ausztrál obszervatórium adataival dolgoztak, amely a Földtől két milliárd fényévnél közelebb található galaxisok optikai spektrumát rögzítette. A kétszázezer spektrum kombinációja két csúcspontot adott: egyet a kéknél (a fiatal csillagok színe), egyet pedig a vörösnél (az öregedő csillagok színe). Az ilyen színű fényt az emberi szem világoszöldnek látná, valahol a türkiz és az akvamarin között - a kutatók még az RGB értékét is megadták, ami 162, 232, 204 (A2E8CC).

Az öregedő világmindenség elvörösödik majd

A galaxisok optikai spektruma elárulja a csillagkeletkezés időpontját az adott galaxisban. Korábban azonban nem állt rendelkezésre elegendő galaxisról adat ahhoz, hogy az Univerzum egészére vonatkozó következtetéseket lehessen belőle levonni. A mostani eredmények fényében azonban már kizárható a csillagkeletkezés korábban elképzelhetőnek tartott modellje, melyet a Hubble űrteleszkópot kezelő kutatócsoport állított fel 1994-ben.

A Hubble csapata szerint a csillagkeletkezés az ősrobbanás után lassan futott fel, és mintegy hatmilliárd éve érte el csúcspontját. Ezzel szemben az új eredmények szerint a csillagkeletkezés egy-két millió évvel a Big Bang után volt a legintenzívebb: akkoriban az univerzum színe még tiszta kék volt, a fiatal csillagok túlnyomó többsége miatt. Azóta viszont elzöldült, ötmilliárd év múlva pedig az öregedő csillagok kerülnek többségbe, és az Univerzum átlagszíne vörös lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?